ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μητράκος: Παγωμένη η ελληνική κτηματαγορά – Ποιες ευκαιρίες δημιουργεί ο κορωνοϊός

Μητράκος: Παγωμένη η ελληνική κτηματαγορά – Ποιες ευκαιρίες δημιουργεί ο κορωνοϊός
ΙΝΤΙΜΕ

Στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων και στις επιπτώσεις από την κρίση του κορωνοϊού αναφέρθηκε  αναλυτικά ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θόδωρος Μητράκος.

Αρχικά ο κ. Μητράκος τόνισε πως η ελληνική αγορά ακινήτων είχε προσελκύσει πολλές άμεσες ξένες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Όπως τόνισε, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το 2019, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στον τομέα των ακινήτων ανήλθαν σε 1,45 δις ευρώ, αυξημένες κατά 28% σε σχέση με το 2018, κάτι που συσχετίζεται με την επιτυχία του προγράμματος Golden Visa, αλλά και με την ανάπτυξη της αγοράς βραχυπρόθεσμων μισθώσεων, στην Αθήνα και στις τουριστικές περιοχές.

Αναφερόμενος στην τρέχουσα κατάσταση είπε πως η πανδημία του κορωνοϊού μαζί με τα απαραίτητα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσής της, αναπόφευκτα επηρεάζουν σημαντικά την ελληνική αγορά ακινήτων και τις συναφείς άμεσες ξένες επενδύσεις.

«Η ζήτηση από το εξωτερικό, η οποία οδήγησε στην ανάκαμψη της αγοράς τα τελευταία δύο χρόνια, είναι πλέον ανύπαρκτη και σημαντικές συμφωνίες έχουν παγώσει ή ακόμη και ακυρωθεί, εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης και τον αντίκτυπό της στην την πραγματική οικονομία», τόνισε ο κ. Μητράκος σε συνέντευξη που παραχώρησε σε επενδυτική επιθεώρηση.

Εκτίμησε δε πως οι επενδυτές αναμένεται να υιοθετήσουν μια στάση αναμονής στα επόμενα τρίμηνα, αναστέλλοντας ή τροποποιώντας τα επενδυτικά τους σχέδια, αναμένοντας μια ομαλοποίηση της κατάστασης.

«Στα επόμενα τρίμηνα, οι ξένοι επενδυτές θα αξιολογήσουν πρώτα την κατάσταση στην κύρια αγορά τους, σταθεροποιώντας το υπάρχον χαρτοφυλάκιο τους προτού προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις. Πιθανές μεγάλες απώλειες στις βασικές αγορές τους θα τους αναγκάζαν να αναβάλουν ή ίσως να ακυρώσουν οποιαδήποτε επένδυση στην Ελλάδα», σημείωσε σχετικά.

Πάντως, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προσέθεσε πως η Ελλάδα θα παραμείνει στο χάρτη για ξένους επενδυτές, διότι παρουσιάζει πραγματικές επενδυτικές ευκαιρίες και αποτιμήσεις ακινήτων που φαίνεται να είναι σχετικά χαμηλότερες από εκείνες σε ανταγωνιστικούς προορισμούς.

Κατά τον ίδιο η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη όσον αφορά τις επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά κατοικιών. Όπως εξήγησε, το γεγονός πως θα δοθεί προτεραιότητα στο δανεισμό του παραγωγικού τομέα της οικονομίας είναι πιθανό να μειώσει τα στεγαστικά δάνεια και, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών, η εγχώρια ζήτηση, θα περιοριστεί τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, ασκώντας πίεση στις αποτιμήσεις και τα ενοίκια στην αγορά κατοικιών.

Υπό το πρίσμα αυτό τόνισε πως η κρίση του κορωνοϊού είναι πιθανό να προσφέρει στους επενδυτές ελκυστικές αποτιμήσεις και μελλοντικά κέρδη κεφαλαίου, καθώς και σημαντικές αποδόσεις από την απόκτηση και εκμετάλλευση ακινήτων.

«Μια διόρθωση στις αποτιμήσεις ακινήτων λόγω της τρέχουσας κρίσης στην υγεία θα έκανε πραγματικά την ελληνική αγορά ακινήτων πιο ελκυστική, πιθανώς σε όλα τα τμήματα της αγοράς (λιανική, logistics, γραφεία, οικιστικά κλπ.)», είπε ο κ. Μητράκος.

Στο σημείο αυτό ανέφερε πως οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν ή να ανοικοδομήσουν σταδιακά τις θέσεις τους στην ελληνική αγορά ακινήτων, εκμεταλλευόμενοι την πιθανή πίεση στις τιμές, αλλά και τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν.

«Η εμπειρία από την πρόσφατη πανδημία αναμένεται να οδηγήσει όλο και περισσότερο τους πλούσιους ιδιώτες επενδυτές να επανεξετάσουν τις επενδυτικές τους στρατηγικές και, πάνω απ’ όλα, να αναζητήσουν επιλογές για την προστασία του εαυτού τους και των οικογενειών τους από μελλοντικές οικονομικές και υγειονομικές κρίσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, χώρες με ελκυστικά προγράμματα Golden Visa και επιτυχημένες πολιτικές κατά της επιδημίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών. Η Ελλάδα, ιδιαίτερα, είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από αυτήν την τάση», τόνισε σχετικά το στέλεχος της ΤτΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ