ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 14,7% η ανεργία στις ΗΠΑ τον Απρίλιο - Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στο 14,7% η ανεργία στις ΗΠΑ τον Απρίλιο - Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
AP Photo/Michael Probst

Η κρίση του κορωνοϊού έχει πλήξει με σφοδρότητα την αμερικανική αγορά εργασίας, εκτινάσσοντας την ανεργία τον Απρίλιο στα υψηλότερα επίπεδα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε πως τον Απρίλιο χάθηκαν 20,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και πως το ποσοστό της ανεργίας εκτινάχτηκε στο 14,7%. Έτσι , το ποσοστό της ανεργίας ξεπέρασε το 10,8% στο οποίο είχε διαμορφωθεί το 1948.

Μεγαλύτερο χτύπημα δέχτηκαν οι επιχειρήσεις στους κλάδους της λιανικής, της εστίασης, της φιλοξενίας και της μεταποίησης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια μείωσαν κατά 7,6 εκατομμύρια τις θέσεις εργασίας, ενώ 2,1 εκατομμύρια έχασαν τις δουλειές τους στον τομέα της λιανικής. Στη μεταποίηση το εργατικό δυναμικό μειώθηκε κατά 1,3 εκατομμύρια και ο τομέας της υγείας απώλεσε 1,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεψαν ότι ο αριθμός των μισθωτών εργαζομένων εκτός του αγροτικού τομέα θα μειωνόταν κατά 22 εκατ.

Τα στοιχεία για τον Μάρτιο αναθεωρήθηκαν, αποτυπώνοντας την απώλεια 870.000 θέσεων εργασίας συγκριτικά με τις 701.000 που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως.

Το ποσοστό της ανεργίας αναμενόταν να αυξηθεί στο 16% από το 4,4% προηγουμένως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ