ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης: Από τον πρωθυπουργό οι ανακοινώσεις για τουρισμό - Τον Ιούνιο οι αυξήσεις στις επικουρικές

Βρούτσης: Από τον πρωθυπουργό οι ανακοινώσεις για τουρισμό - Τον Ιούνιο οι αυξήσεις στις επικουρικές

Ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης για τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης θα ανακοινώσει το επόμενο διάστημα ο ίδιος ο πρωθυπουργός, τόνισε σε συνέντευξη του στο CNN Greece ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνοντας, παράλληλα, πως μελετάται η αύξηση στο κονδύλι για τον κοινωνικό τουρισμό. Επίσης, ο υπουργός επεσήμανε πως η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα και με σχέδιο για τη στήριξη των εργαζόμενων και των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού, ενώ τόνισε πως βασικός στόχος από εδώ και στο εξής είναι να διασφαλιστούν όσο είναι δυνατόν οι θέσεις εργασίας.

«Η Ελλάδα αποτελεί το θετικό παράδειγμα σε διεθνές επίπεδο στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά κινήθηκε γρήγορα και στα υπόλοιπα θέματα που απορρέουν από τον κορωνοϊό, την κοινωνία, την οικονομία, την απασχόληση. Δεν μείναμε αδρανείς, κινηθήκαμε γρήγορα και αποτελεσματικά και μαζί με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, και πάντα σε συντονισμό με τον πρωθυπουργό, λάβαμε μέτρα που αποτέλεσαν ασπίδα προστασίας για εργαζόμενους και επιχειρήσεις», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Αναφορικά με τις επικουρικές συντάξεις ο υπουργός Εργασίας δήλωσε πως οι αυξήσεις θα δοθούν τον Ιούνιο. Πρόκειται για αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις περίπου 250.000 συνταξιούχων, οι οποίοι είχαν υποστεί μειώσεις από τον νόμο Κατρούγκαλο.

Αναφορικά με τα αναδρομικά των συνταξιούχων ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δικαστικές αποφάσεις και εφόσον καταβληθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων και των επικουρικών από την 1η Οκτωβρίου 2019 στους εκατοντάδες-χιλιάδες συνταξιούχους, η καταβολή θα γίνει εφάπαξ, αυτόματα και συνολικά.

Για την ψηφιακή σύνταξη ο κ. Βρούτσης επεσήμανε πως από τις 21 Ιουνίου το 40% των αιτήσεων για συνταξιοδότηση θα απονέμεται ψηφιακά και μέσα σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα. Σύμφωνα με τον ίδιο στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας της διαδικασίας απονομής κύριας σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» στον e-ΕΦΚΑ, εντάσσονται δύο μεγάλες κατηγορίες αποφάσεων συνταξιοδότησης. Οι αποφάσεις μεταβίβασης κύριων συντάξεων λόγω θανάτου, για τους ασφαλισμένους όλων των τέως ταμείων, και οι γήρατος, χωρίς διαδοχική ασφάλιση. Σταδιακά μέχρι το τέλος του χρόνου θα εντάσσονται νέες κατηγορίες συνταξιοδοτικών αιτημάτων, αυξάνοντας το πλήθος των ασφαλισμένων που θα επωφελούνται, τόνισε ο υπουργός.

Για το εφάπαξ σημείωσε πως από το Μάιο θα πληρώνεται μαζί με την κύρια και επικουρική σύνταξη.

«Ενοποιήσαμε όλους τους φορείς κάτω από τον e-ΕΦΚΑ. Από τον Μάιο και μετά, η κύρια σύνταξη θα πληρώνεται μαζί με το εφάπαξ και την επικουρική», επεσήμανε στη συνέχεια, δηλώνοντας πως προβλέπεται οι πληρωμές να γίνουν στα τέλη Αυγούστου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ