ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργοποιείται ο μηχανισμός δανειοδότησης κρατών κατά της πανδημίας ύψους 240 δισ. ευρώ

Ενεργοποιείται ο μηχανισμός δανειοδότησης κρατών κατά της πανδημίας ύψους 240 δισ. ευρώ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Το μηχανισμό στήριξης των κρατών μελών της ευρωζώνης από την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού (ESM Pandemic Crisis Support) συνολικής ικανότητας 240 δισ. ευρώ θα ενεργοποιήσει σήμερα το συμβούλιο διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) που θα συγκληθεί μέσω τηλεδιάσκεψης στις 4 το απόγευμα.

Όπως έχει ήδη αποφασιστεί από το Eurogroup, η γραμμή πίστωσης ενισχυμένων όρων θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη του 2022, ενώ η ωρίμανση των δανείων που θα λαμβάνουν τα κράτη μέλη θα είναι δεκαετής και τα δάνεια θα συνοδεύονται από χαμηλό επιτόκιο. Τα δάνεια του ESM για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού θα χορηγούνται μέσω του μηχανισμού στήριξης σε προαιρετική βάση.

Η χρηματοδότηση που θα εγκρίνεται για κάθε κράτος στη βάση ενός σχεδίου και θα μπορεί να αντληθεί μέσα σε βάθος έως δύο ετών (12 μήνες +6+6).

Κατόπιν αιτήματος οι θεσμοί θα προετοιμάζουν μαζί με τις αρχές του κράτους που λαμβάνει στήριξη από τον μηχανισμό ένα ειδικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Πανδημίας, βάσει του συμφωνηθέντος προτύπου. Αυτό δεν θα είναι Μνημόνιο, αλλά θα εμπεριέχει σαφείς κανόνες.

Με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών για κάθε αίτημα, τα διοικητικά όργανα του ESM θα εγκρίνουν τα μεμονωμένα Σχέδια Αντιμετώπισης Πανδημίας για τη χορήγηση χρηματοδοτικής βοήθειας.

Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ που θα λαμβάνουν στήριξη από το μηχανισμό στήριξης των κρατών από την κρίση της πανδημίας θα παραμένουν δεσμευμένα να εφαρμόσουν τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές αρχές, σύμφωνα με τα οικονομικά και δημοσιονομικά πλαίσια συντονισμού και εποπτείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης τυχόν ευελιξίας που εφαρμόζουν τα αρμόδια όργανα της ΕΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ