ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπέρ των επιχορηγήσεων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης τάχθηκε η Ελλάδα στο Eurogroup

Υπέρ των επιχορηγήσεων από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης τάχθηκε η Ελλάδα στο Eurogroup
ΙΝΤΙΜΕ

Σημαντικό βάρος στο ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού  και στο νέο πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης της ΕΕ, το λεγόμενο SURE δίνει η κυβέρνηση, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητών του ESM και του Eurogroup. Η Ελλάδα δεν φαίνεται να επιθυμεί να δανειστεί από το πρόγραμμα «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» (Pandemic Crisis Support) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αν και όπως εξήγησε σήμερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αυτό θα ήταν προς όφελος της χώρας.

Ειδικότερα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο επικεφαλής του οργάνου Μάριο Σεντένο τόνισε αφενός πως με τις σημερινές αποφάσεις του ΔΣ του ESM ενεργοποιήθηκε το πρόγραμμα «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» και αφετέρου πως υπάρχει πολιτική συμφωνία και ακολουθεί η διαδικασία των εγκρίσεων σε εθνικά κοινοβούλια για το πρόγραμμα SURE που έχει στόχο να στηρίξει την απασχόληση στην ΕΕ.

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι υπάρχει συμφωνία πως θα πρέπει να είναι προσωρινό και στοχευμένο, θα πρέπει να μεταφέρει το κόστος σε βάθος χρόνου και πως θα πρέπει να αποτυπώνει την αλληλεγγύη της ΕΕ. Στη βάση αυτή ανέφερε πως περιμένει την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης έως τα τέλη Μαΐου.

Ο αρμόδιος Επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνι αναφερόμενος στο πρόγραμμα SURE τόνισε αφενός ότι προβλέπει ένα ποσό 100 δισ. ευρώ για τη στήριξη της απασχόλησης, αφετέρου πως θα είναι πλήρως λειτουργικό τον Ιούλιο. Για το Ταμείο Ανάκαμψης σημείωσε ότι βούληση της Κομισιόν είναι το μέγεθος και τη διάρθρωσή του να είναι τόσο φιλόδοξη όσο απαιτείται για την αντιμετώπιση της κρίσης. «Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών», σημείωσε ο Τζεντιλόνι. Ο ίδιος απεκάλυψε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει πως η οικονομία της ΕΕ θα συρρικνωθεί στο δεύτερο τρίμηνο 2020 κατά 12,2%, έναντι ύφεσης 3,8% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ τόνισε πως με το πρόγραμμα «Στήριξης κατά της Πανδημικής Κρίσης» (Pandemic Crisis Support) τα κράτη θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν μέρος των αναγκών που προκύπτουν από τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης με ασφαλή τρόπο και πολύ χαμηλά επιτόκια.

«Ο μόνος όρος για τη χορήγηση της χρηματοδοτικής στήριξης είναι η προϋπόθεση να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για την κάλυψη άμεσων και έμμεσων δαπανών στον τομέα υγείας, σε σχέση με την πανδημία», είπε και επανέλαβε πως το κόστος αυτών των δανείων είναι εξαιρετικά χαμηλό.

Ερωτηθείς σχετικώς ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αν επιθυμεί η Ελλάδα να αντλήσει κεφάλαια από το Pandemic Crisis Support μπορεί να αντλήσει συνολικά 3,7 δισ. ευρώ. Σημείωσε δε πως με βάση τα σημερινά δεδομένα στις αγορές, το όφελος από τη διαφορά του κόστους δανεισμού υπολογίζεται κοντά στα 800 εκατ. ευρώ!

Ωστόσο, από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας μετά το Eurogroup δεν προκύπτει πως η κυβέρνηση καλοβλέπει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε τα εξής:

«Το σημερινό Eurogroup επιβεβαίωσε τη βούληση των κρατών-μελών να υλοποιηθούν άμεσα οι πρόσφατες αποφάσεις χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης.

»Ήδη σήμερα, το Συμβούλιο Διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο οποίο συμμετέχει ο Υπουργός Οικονομικών, υιοθέτησε την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup για την άμεση ενεργοποίηση των πιστοληπτικών γραμμών του Μηχανισμού, με ευνοϊκούς όρους για όλα τα κράτη-μέλη, σχετιζόμενους με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

»Συζητήσαμε επίσης την άμεση ενεργοποίηση, από τον Ιούνιο, του Ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού σχήματος “SURE”, μετά τη θετική σημερινή απόφαση των μόνιμων αντιπροσώπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για ένα σημαντικό δίχτυ ασφαλείας για την προστασία των θέσεων εργασίας, από το οποίο η Ελλάδα επιδιώκει να λάβει σημαντικά κονδύλια για τη βραχυχρόνια στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

»Επιπλέον, συζητήσαμε τη δημιουργία του πανευρωπαϊκού εργαλείου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Θέση της χώρας μας είναι οι πόροι να κατευθυνθούν κυρίως προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για τη στήριξη της ρευστότητας και της οικονομικής δραστηριότητας στην παρούσα, ιδιαίτερα δύσκολη, οικονομική συγκυρία.

»Τέλος, έγινε συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης. Επαναλάβαμε, ως χώρα, την αναγκαιότητα αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο να είναι γενναίο σε μέγεθος, να είναι εμπροσθοβαρές, να έχει μεγάλη διάρκεια, να έχει ευελιξία, να περικλείει επιχορηγήσεις και να αφορά – κυρίως – κλάδους και χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

»Επιδιώκουμε όλες αυτές οι πολιτικές να υλοποιηθούν άμεσα, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία να είναι οι ελάχιστες δυνατές και να επιστρέψουμε, σύντομα, σε βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης.

Με την Ελλάδα, με αυτοπεποίθηση, σχέδιο και υπευθυνότητα, να επιτυγχάνει ισχυρή ανάπτυξη από το 2021!».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ