ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Καμία σκέψη για μείωση μισθών και συντάξεων

Σταϊκούρας: Καμία σκέψη για μείωση μισθών και συντάξεων
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / INTIME

Απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις μισθών και συντάξεων ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος σε συνέντευξή του τόνισε πως δεν υπάρχει καμία τέτοια σκέψη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε πως από τον Ιούνιο θα υπάρξει μηχανισμός στήριξης της απασχόλησης ενώ παράλληλα σημείωσε πως η κυβέρνηση θα μελετήσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μια πολιτική επιβράβευσης πληρωμών.

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο Χρήστος Σταϊκούρας υπογράμμισε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει φορολογικές παρεμβάσεις –όπως για παράδειγμα μείωση ΦΠΑ στην εστίαση.

Παρέπεμψε, ωστόσο, στις επίσημες ανακοινώσεις.

Παράλληλα, αποκάλυψε πως θα παραταθεί κατά δύο μήνες –δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουλίου- η προθεσμία εξόφλησης των οφειλών από αναδρομικές συντάξεις και η σχετική ρύθμιση θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα, ώστε μέχρι τότε να έχει αντιμετωπιστεί οριστικά το πρόβλημα.

Σχολιάζοντας τη μείωση ενοικίου για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού αλλά και για τους φοιτητές, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως δεν μπορεί να ισχύσει το εν λόγω μέτρο μέχρι το τέλος του έτους.

Άφησε, όμως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να κοιτάξουν την παράτασή του για συγκεκριμένους κλάδους και συγκεκριμένες περιοχές.

Αναφορικά με τους ιδιοκτήτες, τόνισε πως θα υπάρχει επιβάρυνση του κράτους, ώστε να μειωθεί και η επιβάρυνση του ιδιοκτήτη στην τρέχουσα φορολογική χρήση.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε, μάλιστα, πως «δεν πάμε σε μνημόνιο» και επιτιθέμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως αντίθετα οι εισηγήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγούν τη χώρα προς ένα νέο πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, κάνει λελογισμένη χρήση των ταμιακών διαθέσιμων της χώρας, ώστε να λαμβάνονται συνεχώς νέα μέτρα υπέρ της κοινωνίας –ιδιαίτερα της μεσαίας τάξης και των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων.

«Τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση αναμένεται να αποσοβήσουν ευρείας κλίμακας απολύσεις και πτωχεύσεις» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, και συμπλήρωσε:

«Σας θυμίζω πως τα 800 ευρώ που δόθηκαν ως έκτακτη χορήγηση σε ένα μεγάλο κομμάτι μισθωτών είναι ένα οριζόντιο μέτρο».

Πρόσθεσε δε, πως για ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων που αμείβονταν με λιγότερα χρήματα, το εν λόγω επίδομα κάλυψε ή ακόμη και υπερκάλυψε ένα μεγάλο κομμάτι του μισθού τους.

Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχτηκε πως έρχεται μια δύσκολη χρονιά και πως η Ελλάδα θα επιστρέψει δυστυχώς στην ύφεση, καθώς σημειώθηκε μια εξωγενής οριζόντια υγειονομική κρίση με πολύ σημαντικές οικονομικές συνέπειες.

«Αυτό όμως δεν θα ισχύει μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλον τον κόσμο» είπε ο υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι παροδικό.

«Όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν ότι το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τη χώρα» είπε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ