ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

H Microsoft εξαγοράζει την ελληνικών συμφερόντων Softomotive

H Microsoft εξαγοράζει την ελληνικών συμφερόντων Softomotive
AP Photo/Elaine Thompson

Μία από τις μεγαλύτερες εξαγορές εταιρείας τεχνολογίας ελληνικών συμφερόντων ανακοινώθηκε καθώς έγινε γνωστό ότι η Microsoft, εκ των κολοσσών στην παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών, αποκτά τη Softomotive.

H Softomotive ιδρύθηκε το 2005 και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη λογισμικού ρομποτικής αυτοματοποίησης διαδικασιών σε επιχειρήσεις (Robotic Process Automation - RPA). Ο συγκεκριμένος τομέας θεωρείται πό τους πλέον αναπτυσσόμενους στην αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών με την Softomotive να θεωρείται εκ των σημαντικότερων «παικτών» παγκοσμίως. Το πελατολόγιο της έχει φθάσει να περιλαμβάνει περισσότερες από 9000 επιχειρήσεις παγκοσμίως, τις οποίες η Softomotive βοηθά να αυτοματοποιήσουν τις λειτουργίες τους.

Στη σχετική ανακοίνωση δεν υπάρχει κάποια αναφορά στο ύψος της εξαγοράς, σύμφωνα, όμως, με πληροφορίες ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό την καθιστά την μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας που έχει προέλθει από το ελληνικό οικοσύστημα των startups, αν και θα πρέπει να επισημανθεί πως το 2015 η Softomotive μετέφερε την έδρα της στο Λονδίνο, ενώ απέκτησε γραφείο και στη Νέα Υόρκη.

Το ενδιαφέρον της Microsoft για τη Softomotive είχε γίνει γνωστό στις αρχές Μαϊου από ένα δημοσίευμα του Bloomberg. Ένα σημείο που αξίζει να επισημανθεί σε σχέση με το ύψος του τιμήματος είναι ότι το 2018 είχε ανακοινωθεί η χρηματοδότηση της Softomotive με 25 εκατ. δολάρια από το βρετανικό fund Grafton Capital, το οποίο φέρεται να είχε αποκτήσει το 25% της εταιρείας.

Η Softomotive απασχολεί περισσότερα από 150 άτομα, εκ των οποίων περίπου 100 είναι στην Αθήνα, όπου λειτουργεί ουσιαστικά το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης της εταιρείας. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Microsoft σχεδιάζει να δημιουργήσει τον βασικό κόμβο της όσον αφορά την ανάπτυξη λογισμικού αυτοματοποίησης διεργασιών (RPA) στην Αθήνα, αξιοποιώντας την υπάρχουσα ισχυρή παρουσία της Softomotive.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, το βασικό προϊόν που είναι το Winautimation θα περιληφθεί στην οικογένεια Microsoft Power Automate. Σύμφωνα μ την ανακοίνωση, σε συνδυασμό με το Power Automate, το WinAutomation θα δώσει στους πελάτες επιπλέον επιλογές για δημιουργία RPA για προσωπικούς υπολογιστές, ώστε ο καθένας να μπορεί να δημιουργήσει ένα ρομπότ και να αυτοματοποιήσει εργασίες που βασίζονται σε Windows. Η συνδυαστική λύση θα επιτρέψει επίσης τη σύνδεση RPA σε πολλές νέες εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως το SAP και με παραδοσιακές εφαρμογές τερματικών παλαιότερης τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τη Microsoft, η εξαγορά αυτή δίνει επιπλέον δυνατότητες στους πελάτες της όπως:

  • Παροχή μιας ολοκληρωμένης λύσης περιορισμένου κώδικα για την αυτοματοποίηση προσωπικών υπολογιστών με το WinAutomation - Παρέχουμε στους πελάτες πρόσθετες επιλογές για τη δημιουργία ροών εργασίας στο Power Automate. Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει ρομπότ RPA με την υφιστάμενη εφαρμογή που βασίζεται σε πρόγραμμα περιήγησης ή μέσω μιας νέας εφαρμογής για υπολογιστές με το WinAutomation.
  • Επέκταση των μη αυτόματων προγραμμάτων διεπαφής χρήστη (UI) για εφαρμογές και υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται - Η Microsoft έχει δεσμευτεί να παρέχει το πιο ισχυρό σύνολο δυνατοτήτων RPA σε μία πλατφόρμα και τώρα επεκτείνει την υπάρχουσα εμπειρία αυτοματισμού με την προσθήκη των εφαρμογών της Softomotive με εφαρμογές, όπως SAP, τερματικά παλαιότερης τεχνολογίας, Java, Citrix και άλλα.
  • Διευκόλυνση παράλληλης εκτέλεσης πολλαπλών διεργασιών – Οι πελάτες μπορούν να εκτελέσουν πολλαπλές ροές εργασίας και αυτοματοποιήσεις παράλληλα και στην ίδια συσκευή για να περιορίσουν τις καθυστερήσεις και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα των ρομπότ τους. Αυτό διασφαλίζει την ίδια αυξημένη κλίμακα από τον υπάρχοντα αυτοματισμό Power Automate API έως τον αυτοματισμό UI.
  • Προσφορά πλήθους διαφορετικών χαρακτηριστικών – Θα παρέχουμε στους πελάτες μας περισσότερη από την καινοτομία της Softomotive που δημιουργήθηκε τα τελευταία 15 χρόνια για την ανάπτυξη περισσότερων ρομπότ περιορισμένου κώδικα.
  • Σήμερα περισσότεροι από 350.000 οργανισμοί χρησιμοποιούν Microsoft Power Automate κάθε μήνα για να ενισχύσουν την παραγωγικότητά τους με προχωρημένα χαρακτηριστικά όπως δεδομένα που βασίζονται στην κατανόηση Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Builder), αυτοματισμών UI, και ενσωμάτωση εφαρμογών ή βάσεων δεδομένων μέσω πλήθους ενσωματωμένων APIs. Η πλατφόρμα Power Automate αντιπροσωπεύει την επόμενη γενιά RPA και είναι προσβάσιμη για προγραμματιστές και μη μέσα από ένα περιβάλλον περιορισμένου κώδικα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ