ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γεωργιάδης: Μπαράζ αιτήσεων για δάνεια ΤΕΠΙΧ ΙΙ με το άνοιγμα της πλατφόρμας

Γεωργιάδης: Μπαράζ αιτήσεων για δάνεια ΤΕΠΙΧ ΙΙ με το άνοιγμα της πλατφόρμας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πάνω από 40.000 επιχειρήσεις έκαναν μόνο σήμερα από τις 12 το μεσημέρι αίτηση για παροχή ρευστότητας από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Το ποσό που θα διατεθεί αυξήθηκε απο σήμερα από τα 1,3 δισ. σε περισσότερο από 2 δισ. ευρώ, είπε νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά τις σχετικές κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τον ΥΠΑΝΕΠ, στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η μόχλευση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Παράλληλα, δρομολογείται σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων για αναπτυξιακά και άλλα έργα.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε, πως απο κοινού με το υπουργείο Οικονομικών θα γίνει προσεχώς διαβούλευση για τις μικροπιστώσεις, με στόχο «καμία επιχείρηση να μη μείνει πίσω».

Παράλληλα, ενθάρρυνε τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν σήμερα το τυπικό γράμμα του νόμου και της αυστηρότητας, αλλά με ευέλικτο τρόπο να δίνουν γρήγορα τα δάνεια.

«Ως προς τις στρατηγικές και μεγάλες επενδύσεις, μόλις πριν λίγες ημέρες λάβαμε από τις ευρωπαϊκές αρχές 2,7 δισ. ευρώ», είπε, για να προσθέσει:

«Σήμερα υπέγραψα τον νέο κύκλο για την επιχειρηματικότητα, ο οποίος θα λήξει τον Ιούλιο και αμέσως θα ξεκινήσει και άλλος. Εγκρίναμε έργα ΣΔΙΤ και νέες στρατηγικές επενδύσεις στις ΑΠΕ σε μόλις 16 ημέρες. Έχουμε εγκρίσεις νέων στρατηγικών επενδύσεων ύψους 700 εκατ. ευρώ, ενώ προχωρήσαμε στις αδειοδοτήσεις στρατηγικών επενδύσεων ΑΠΕ, ύψους 80 εκατ. ευρώ».

Παράλληλα, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμο το πρόγραμμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα προσφέρει κρατική εγγύηση έως 80% για επιχειρηματικά δάνεια κίνησης.

«Σεβόμαστε τις τράπεζες, όμως αυτήν τη στιγμή θέλω να ενθαρρύνω τα τραπεζικά στελέχη να μην εξαντλούν την αυστηρότητά τους πάνω στις χορηγήσεις αυτών των χρηματοδοτικών εργαλείων», δήλωσε ο υπουργός, τονίζοντας πως είναι κομβική η γρήγορη διεκπεραίωση των φακέλων.

«Όλοι μαζί να καμαρώσουμε σε λίγους μήνες μια Ελλάδα που εξέρχεται της κρίσεως, θέλω να πάμε μπροστά όλοι μαζί», ήταν το μήνυμα με το οποίο έκλεισε ο κ. Γεωργιάδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ