ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι το τέλος Ιουνίου

Στα 2 δισ. ευρώ θα διαμορφωθεί η επιστρεπτέα προκαταβολή μέχρι το τέλος Ιουνίου
ΙΝΤΙΜΕ

Τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτηση του στην παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός ανέφερε πως στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα μετέχουν επιχειρήσεις που πιθανότατα δεν μετείχαν στην πρώτη φάση και πως η δανειακή στήριξη θα χορηγηθεί με κριτήριο την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας άφησε να εννοηθεί πως η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα είναι χρηματοδοτικά μεγαλύτερη από την πρώτη.

Όπως είπε, το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής που μόλις ολοκληρώθηκε, θα προστεθεί στη δεύτερη φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με την εξέλιξη της πρώτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής είπε πως περισσότερες από 53.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρές και μεσαίες, οριστικοποίησαν την αίτησή τους και μέχρι σήμερα σε 34.000 από αυτές πιστώθηκαν σημαντικά χρηματικά ποσά στους λογαριασμούς τους. «Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πιστωθούν και στις υπόλοιπες», τόνισε.

Αρχικά η κυβέρνηση ανέμενε πως στην πρώτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής θα μετείχαν περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις, με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού. Τελικά μετείχαν 53.000 επιχειρήσεις.

Για αυτές τα ελάχιστα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής διαμορφώθηκαν ως εξής:

- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που δεν απασχολούν εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους.

- 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους.

- 15.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 21 έως 50 εργαζόμενους.

- 30.000 ευρώ για επιχειρήσεις με πάνω από 50 εργαζόμενους.

Το ανώτατο ύψος ενίσχυσης ανά επιχείρηση δεν ξεπέρασε το ποσό των 350.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 άτομα και το ποσό των 500.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 250 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ