ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ για ΣΥΡΙΖΑ: Για να μην εκτίθεται, να διαβάζει τις εκθέσεις τις οποίες επικαλείται

ΥΠΟΙΚ για ΣΥΡΙΖΑ: Για να μην εκτίθεται, να διαβάζει τις εκθέσεις τις οποίες επικαλείται
INTIME NEWS

«Σύνολο μέτρων 24 δισ. ευρώ λαμβάνει η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομίας το 2020. Σ' αυτά συμπεριλαμβάνονται τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και όσα θα εξειδικευτούν το προσεχές διάστημα για την επόμενη φάση της ανάταξης της οικονομίας, με την αξιοποίηση επιπλέον πόρων και δαπανών από ευρωπαϊκά κονδύλια». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών ως απάντηση στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπουργείο Οικονομικών καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μην εκτίθεται, να διαβάζει τις Εκθέσεις τις οποίες επικαλείται, όπως στην προκειμένη περίπτωση την Έκθεση των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Μάιος 2020). Επίσης, το υπουργείο Οικονομικών καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει «μετά από αφωνία 45 ημερών», πώς τα ποσά που προτείνει να δαπανηθούν «εμπροσθοβαρώς» μπορούν να χρηματοδοτηθούν χωρίς να προσφύγει η χώρα σε νέο μνημόνιο.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών είναι η ακόλουθη:

«Για να μην εκτίθεται ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανακοινώσεις του, καλό θα ήταν να είχε προηγουμένως διαβάσει τις Εκθέσεις τις οποίες επικαλείται. Στην Έκθεση των Ευρωπαϊκών θεσμών (Enhanced Surveillance Report – May 2020), στη σελίδα 42, τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιηθεί σε 19,667 δισ. ευρώ (επισυνάπτεται ο σχετικός πίνακας).

Στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και για τα οποία δεν είχε ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη στιγμή συγγραφής της έκθεσης, όπως ο νέος μηχανισμός στήριξης της απασχόλησης ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, η παράταση επιδομάτων ανεργίας και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για εποχικά απασχολούμενους, η μείωση ενοικίου και ο συμψηφισμός φόρου ιδιοκτητών ακινήτων, οι μειώσεις ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά και τα εισιτήρια των κινηματογράφων, η μείωση φορολογίας για έρευνα και ανάπτυξη, η επιδότηση δανείων Α΄ κατοικίας, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και τα επιπλέον κονδύλια διαφήμισης του ΕΟΤ, αλλά και η μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος.

Ο Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος επιμένει να θεωρεί ότι τα μέτρα ρευστότητας της οικονομίας, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή και οι αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών έχουν μηδενικό κόστος, ωστόσο παραβλέπει το γεγονός ότι η πλειονότητα των ποσών αυτών θα επιστραφεί σε βάθος ετών. Η δε επιστρεπτέα προκαταβολή, που θα επιστραφεί σε 5 έτη, με περίοδο χάριτος μέχρι τα τέλη του 2021, και με όρο μη επιστροφής για προβληματικές επιχειρήσεις, συγκαταλέγεται, με βάση τους κανόνες της Επιτροπής, στα δημοσιονομικά μέτρα. Τον ενημερώνουμε ότι όλες οι Κυβερνήσεις της Ευρώπης, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λαμβάνουν υπόψη τους τα μέτρα ρευστότητας, στην ποσοτικοποίηση των μέτρων.

Συμπερασματικά, στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα με κόστος 14,5 δισ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη προσδιοριστεί και ποσοτικοποιηθεί, καθώς και το ποσό που υπολογίζεται να μοχλεύσουν τα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία χρησιμοποιούνται, ξεπερνώντας έτσι τα 20 δισ. ευρώ. Η Κυβέρνηση έχει υπολογίσει σύνολο μέτρων 24 δισ. ευρώ για το 2020, λαμβάνοντας υπόψη και όσα θα εξειδικευτούν το προσεχές διάστημα για την επόμενη φάση της ανάταξης της οικονομίας, με την αξιοποίηση επιπλέον πόρων και δαπανών από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, πριν αρχίσει να κάνει αριθμητικές πράξεις, ας απαντήσει επιτέλους μετά από αφωνία 45 ημερών, πώς τα ποσά που προτείνει να δαπανηθούν «εμπροσθοβαρώς», δηλαδή 14 δισ. ευρώ δημοσιονομικά μέτρα + 10 δισ. ευρώ αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με άμεσο δημοσιονομικό κόστος + 12 δισ. ευρώ εγγυήσεις δανείων, μπορούν να χρηματοδοτηθούν χωρίς να προσφύγει η χώρα σε νέο μνημόνιο.

Εάν θεωρεί ότι μπορούν τα ποσά αυτά να δαπανηθούν με συλλογή καρπών από το «λεφτόδεντρο» του «προγράμματος της Θεσσαλονίκης», τον ενημερώνουμε ότι αυτό έχει προ πολλού ξεραθεί. Εκλαμβάνουμε και τις σημερινές ανακοινώσεις του ως ένα άνοστο ευφυολόγημα, από αυτά που συνηθίζει, γιατί η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει χάσει προ πολλού τη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα!»

2020 05 21 23 04 23

Σφοδρή κριτική στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «δημιουργική λογική» του πρωθυπουργού αναφορικά με τα μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ.

«Ο κ. Μητσοτάκης με το χθεσινό του διάγγελμα ξεπέρασε και τον χειρότερο εαυτό του σε δημιουργική λογιστική, κάνοντας λόγο για μέτρα ύψους 24 δισ. ευρώ», τονίζει με ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ..

Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 14 δισ. δημοσιονομικά μέτρα, η κυβέρνηση μιλάει για ανύπαρκτα λεφτόδεντρα».

«Όταν ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα 24 δισ., είναι συνεπής και μετρημένος πολιτικός. Ωστόσο, τα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, που έχει νομοθετήσει μέχρι και τα τέλη Μαΐου και δεν αφορούν δάνεια, δεν ξεπερνούν τα 6,4 δισ. ευρώ, ενώ τα όσα εξήγγειλε χθες προσθέτουν στο αρχικό πακέτο μόλις 2,1 δισ. ευρώ. Επομένως, τα πραγματικά δημοσιονομικά μέτρα της κυβέρνησης από την αρχή της κρίσης μέχρι και τον Οκτώβρη του 2020 ανέρχονται σε 8,5 δισ. ευρώ».

«Πώς φτάνει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης στα 24 δισ. ευρώ τα οποία, όπως προκύπτει από τα ίδια τα στοιχεία, υπάρχουν μόνο στα όνειρά του;», διερωτάται η αξιωματική αντιπολίτευση.

«Προσθέτει στα 8,5 δισ. ευρώ τα 2 δισ. της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία, ακριβώς επειδή είναι επιστρεπτέα, σημαίνει ότι είναι δάνειο και όχι πραγματική ενίσχυση. Κι αυτό για όσες επιχειρήσεις καταφέρουν ή επιλέξουν τελικά να τη λάβουν. Προσθέτει επίσης εγγυήσεις αλλά και αναβολές πληρωμών συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ για να φτάσει τα 14 δισ. ευρώ, οι οποίες όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, όπως λέει και ο όρος, είναι απλώς αναβολές, δηλαδή μεταχρονολόγηση πληρωμών», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

«Όμως, το μεγαλύτερο θράσος είναι το άλμα από τα 14 στα 20 δισ. ευρώ. Εκεί, η κυβέρνηση, για να θολώσει τα νερά, αθροίζει ως δημοσιονομικό μέτρο την «προστιθέμενη αξία» των μέτρων στην οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης δηλαδή ισχυρίζεται ότι ενώ δίνει 14 δισ. ευρώ, θα είναι σαν να έχει δώσει 20 δισ. ευρώ. Και για τα υπόλοιπα 4 δισ. ευρώ που υπολείπονται των δήθεν 24 δισ. ευρώ, παρέπεμψε σε κάποια απροσδιόριστη, μελλοντική παρέμβαση», τονίζεται.

«Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ως Πρωθυπουργός έλεγε 0+0=14. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το πήγε ένα βήμα παρακάτω: 14+0=24», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

syriza pinakas page 001

ΔΗΜΟΦΙΛΗ