ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Ντάισελμπλουμ: Η Ελλάδα έχει κάνει πρόοδο αλλά οι προκλήσεις παραμένουν

Πρόοδο έχει σημειώσει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος εξυγίανσης της οικονομίας της, υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι οι προκλήσεις παραμένουν.

Σχετικά με την πρώτη αξιολόγηση, ο Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι συζητήσεις είναι αρκετά εποικοδομητικές και τόνισε ότι το κύριο μέλημα των θεσμών είναι να διασφαλίσουν την «ποιότητα των μεταρρυθμίσεων» που θα εφαρμοστούν.

Ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι η πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνει τεράστιες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό, αλλά και δημοσιονομικά ζητήματα, τη λειτουργία του Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, τη πάταξη της φοροδιαφυγής και άλλες.

Ο ίδιος αναγνώρισε ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις είναι πολιτικά και κοινωνικά δύσκολες, αλλά, όπως είπε, είναι σημαντικό η Ελλάδα να υλοποιήσει αυτά που συμφώνησε το καλοκαίρι του 2015.

Σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό ειδικότερα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει «σοβαρές προτάσεις», σημείωσε όμως ότι παραμένουν ανοιχτά δημοσιονομικά θέματα, όπως η κάλυψη του δημοσιονομικού κενού.

«Όλοι θέλουμε η αξιολόγηση να κλείσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. O ίδιος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει εκφράσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η αξιολόγηση, κάτι το οποίο συμμερίζεται και ο ίδιος.

Απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τη λιτότητα που επέβαλε το πρόγραμμα στην Ελλάδα, ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι ο δρόμος της λιτότητας είναι απαραίτητος για να επιστρέψει μια χώρα σε υγιή οικονομικά και να νοικοκυρέψει τα του οίκου της.

Σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι χρειάστηκαν 5,4 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή τους – ποσό μικρότερο από το προβλεπόμενο. «Αυτά είναι καλά νέα και για την προοπτική της βιωσιμότητας του χρέους» πρόσθεσε.

Οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν την έκθεσή τους στα κρατικά ομόλογα, αλλά μόνο σταδιακά, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup σήμερα, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να χαλαρώσει τη διασύνδεση μεταξύ του κινδύνου χρεοκοπίας κρατών και τραπεζών, αλλά και να επηρεάσει τις αγορές ομολόγων.

Τα περισσότερα κρατικά ομόλογα θεωρούνται ότι δεν ενέχουν ρίσκο και εξαιρούνται των ορίων έκθεσης που επιβάλλονται σε σχέση με τα εταιρικά ομόλογα ή το χρέος ιδιωτών που διακρατούν οι τράπεζες.

Αυτό το ευνοϊκό καθεστώς έχει μειώσει το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων, αλλά θεωρήθηκε υπεύθυνο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης ότι δημιούργησε έναν «φαύλο κύκλο» μεταξύ των κρατών και των τραπεζών.

Η Γερμανία πιέζει εδώ και χρόνια για να σπάσει αυτή η διασύνδεση. Ωστόσο οι χώρες με υψηλότερα δημόσιο χρέος, όπως η Ιταλία, ανησυχούν για τον αντίκτυπο στο κόστος χρηματοδότησης και τα τραπεζικά τους συστήματα.

«Εάν βρούμε κοινό έδαφος για το πώς να ασχοληθούμε με αυτόν τον κίνδυνο, θα πρέπει να υπάρξει σταδιακή προσέγγιση», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.«Δεν μπορείτε να ζητάτε από τις τράπεζες που έχουν δομηθεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο να το αντιμετωπίσουν αυτό σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα», παραδέχθηκε.

Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, οι συνομιλίες για το θέμα αυτό θα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα με εκείνες για το ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης για τις τραπεζικές καταθέσεις, τον τρίτο και τελευταίο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ, μετά την ενιαία εποπτική αρχή και το ενιαίο ταμείο για τη διάσωση των τραπεζών.

Ο Ντάισελμπλουμ υπενθύμισε στους ευρωβουλευτές ότι η μεταβατική περίοδος για την ολοκλήρωση του ενιαίου ταμείου εξυγίανσης διαρκεί έως το 2024. «Ας χρησιμοποιήσουμε τα επόμενα χρόνια για να αντιμετωπίσουμε ανισορροπίες στους ισολογισμούς των τραπεζών», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε ένα οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα έως τον Ιούνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ