ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Υπό διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. νέοι στόχοι το 2021

Σταϊκούρας: Υπό διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. νέοι στόχοι το 2021
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Νέους δημοσιονομικούς στόχους με τους πιστωτές της στην ευρωζώνη θα διαπραγματευτεί νέους η Ελλάδα, καθώς η κρίση του κορωνοϊού οδηγεί το χρέος της σχεδόν στο 200% του ΑΕΠ, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο CNBC.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του 2018 κάνει λόγο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% ως το 2022.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, δεν υπάρχουν αυτοί οι στόχοι για το 2020 και θα συζητήσουμε με τους υπουργούς οικονομικών στο Eurogroup τους στόχους, τους κανόνες και τις απαιτήσεις από το 2021 και μετά, λαμβάνοντας υπόψη και την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού», τόνισε ο υπουργός.

Η Κομισιόν προέβλεψε το Μάιο ότι το χρέος της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθεί στο 196,4% του ΑΕΠ φέτος, για να υποχωρήσει στο 182,6% το 2021, από 176,6% το προηγούμενο έτος.

«Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση χρέους το 2020, αλλά την τέταρτη μεγαλύτερη αύξηση ενώ θα καταγράψουμε τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των χωρών – μελών το 2021», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Μια από τις μεγάλες αβεβαιότητες όσον αφορά στο 2020 είναι ο τουρισμός, από τον οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ελληνική οικονομία.

«Το ποσοστό της φετινής μείωσης του ΑΕΠ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απόδοση του τουρισμού», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ