ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με αρνητικό επιτόκιο τα δάνεια «πανδημίας» που χορηγεί ο ESM

Με αρνητικό επιτόκιο τα δάνεια «πανδημίας» που χορηγεί ο ESM
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Δάνεια ακόμη και με αρνητικό επιτόκιο θα χορηγεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) στις χώρες που θα υποβάλλουν αίτημα για δανειοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος αντιμετώπισης της πανδημίας (Pandemic Crisis Support).

Σημειώνεται πως ο μηχανισμός Pandemic Crisis Support του ESM δίνει τη δυνατότητα στις χώρες της Ευρωζώνης να ζητήσουν πιστωτική γραμμή που αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ τους και έχει τεθεί σε λειτουργία ήδη από τις 15 Μαΐου. Η πρώτη χώρα που θα αντλήσει δάνεια από αυτό το πρόγραμμα θα είναι η Κύπρος.

Σύμφωνα με τον Κάλιν Άνεβ Γιάνσε, οικονομικό διευθυντή του ESM, το επιτόκιο που θα πληρώσει μία χώρα στη βάση του προγράμματος Pandemic Crisis Support εάν ζητήσει 7ετές δάνειο, θα είναι με τα σημερινά δεδομένα-0,07%, καθώς το κόστος δανεισμού του ESM από τις αγορές για ομόλογα αυτής της διάρκειας είναι -0,21% (μέσος όρος τελευταίου τριμήνου), στο οποίο προστίθεται ένα ετήσιο περιθώριο 0,1%, μία εφάπαξ προμήθεια 0,25% (που αντιστοιχεί σε 0,036% ετησίως) και μία ετήσια προμήθεια 0,005%.

Αυτό σημαίνει ότι στις χώρες θα επιστρέφονται χρήματα και κάνει το Pandemic Crisis support πολύ ελκυστικό, δήλωσε ο αξιωματούχος του ESM. Αν μία χώρα ζητήσει 10ετές δάνειο, το επιτόκιο που θα πληρώσει θα είναι οριακά μεγαλύτερο από το μηδέν (0,08%), με το κόστος δανεισμού του ESM από τις αγορές να ανέρχεται στο -0,05% και σε αυτό να προστίθενται, όπως και στην περίπτωση του 7ετούς ομολόγου, το ετήσιο περιθώριο και οι προμήθειες.

Σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ESM, για 11 από τις 19 χώρες της Ευρωζώνης ο δανεισμός τους μέσω του ESM για τη χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που συνδέονται με τον κορωνοϊό θα είναι φθηνότερος από τον απευθείας δανεισμό των ίδιων των χωρών από τις αγορές, καθώς θα πλήρωναν υψηλότερο επιτόκιο.

Επιπλέον, σημειώνει, αν μια χώρα ζητήσει μια πιστωτική γραμμή από τον ESM, θα μπορούσε να έχει ένα δίχτυ ασφαλείας για τη χρηματοδότησή της και να αμβλύνει μέρος της πίεσης στις αποδόσεις των ομολόγων του από τις νέες εκδόσεις τίτλων που σχεδιάζονται.

Ο Κάλιν Άνεβ Γιάνσε ανέφερε ότι ο ESM εργάζεται για να χαρακτηρισθούν «κοινωνικά ομόλογα» (social bonds) αυτά που θα εκδώσει για τη χρηματοδότηση άμεσων και έμμεσων δαπανών υγείας που οφείλονται στην κρίση του κορωνοϊού.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ