ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ

Σημαντική πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ
ΙΝΤΙΜΕ

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την αναφορά πως το πρόγραμμα εκτάκτων αγορών λόγω πανδημίας (PEPP) ύψους 750 δισ. ευρώ που ενεργοποίησε τον Μάρτιο θα αυξηθεί κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 δισ. ευρώ.

Η επέκταση του PEPP «τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου του 2021» και η ανακοίνωση της ΕΚΤ πως θα συνεχίσει να επανεπενδύει τα ποσά που προκύπτουν από τίτλους που λήγουν, τουλάχιστον έως τα τέλη του 2022, οδήγησαν τους επενδυτές σε μαζικές αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Στη βάση αυτή το ελληνικό δεκαετές ομόλογο σημείωσε απόδοση 1,375%, χαμηλότερη κατά 8,70% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το πενταετές ομόλογο σημείωσε απόδοση 0,70%, χαμηλότερη κατά 17,31% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Το 15ετές ομόλογο σημείωσε απόδοση 1,53%, χαμηλότερη κατά 6,63% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Το spread, ήτοι η διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στις 185 μονάδες βάσης, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Μαρτίου.

Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του Δημοσίου φέρνει πιο κοντά την έκδοση δεκαετούς ομολόγου από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ