ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Πόροι για την Υγεία από το πακέτο στήριξης των 32 δισ. ευρώ

Κορωνοϊός: Πόροι για την Υγεία από το πακέτο στήριξης των 32 δισ. ευρώ
ASSOCIATED PRESS

Σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία του κορωνοϊού, εναρμονισμένο με τις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πακέτο στήριξης των 750 δισ. ευρώ προς τα κράτη-μέλη, θα πρέπει να υποβάλει η Ελλάδα μέχρι τις αρχές του Φθινοπώρου.

Η χώρα μας, στην οποία αναλογούν περίπου 32 δισ. ευρώ, έχει την ευκαιρία να διορθώσει στρεβλώσεις και παθογένειες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ενισχύσει τον τομέα της Υγείας, ο οποίος βρίσκεται σε οριακό επίπεδο μετά από τις μνημονιακές πολιτικές λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει την πανδημία του Covid-19, αντλώντας θετικά διδάγματα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πρώτης φάσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο πρώτος πυλώνας τον οποίο καλούνται να ενισχύσουν τα κράτη-μέλη με τα χρήματα του σχεδίου ανάκαμψης είναι αυτός της Υγείας. Επίσης, στις προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να απορροφηθούν τα χρήματα από τα κράτη-μέλη υπάρχουν τομείς προτεραιότητας, όπως η «πράσινη» ενέργεια, η ψηφιοποίηση της οικονομίας και η βιομηχανία.

Η φαρμακοβιομηχανία είναι ένας από τους κλάδους οι οποίοι περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης της Ε.Ε.

Ένα από τα διδάγματα της κρίσης των προηγούμενων μηνών, είναι το πλεονέκτημα για μία χώρα να διαθέτει παραγωγή φαρμάκου. Ο ρόλος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας αναδείχτηκε στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, καθώς δεν υπήρξαν ελλείψεις φαρμάκων ούτε στην αγορά, ούτε στα νοσοκομεία και τις άλλες δομές υγείας, πρόβλημα που αντιμετώπισαν άλλα κράτη. Επίσης, η «μάχη» των προμηθειών σε αναλώσιμα υλικά και πρώτες ύλες, είναι ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε συνολικά για τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πανδημία ανέδειξε το πρόβλημα της εξάρτησης από τις εισαγωγές και γι' αυτό άλλωστε η ΕΕ συνολικά επανεξετάζει το ζήτημα επιστροφής παραγωγικών μονάδων προϊόντων υγείας σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η Ελλάδα η οποία διαθέτει σημαντική εγχώρια παραγωγή φαρμάκου έχει την ευκαιρία να διορθώσει στρεβλώσεις που πλήττουν τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις εδώ και χρόνια ως απόρροια των μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο, μάλιστα, των προϋποθέσεων που η ίδια ΕΕ θέτει. Όπως χαρακτηριστικά είπε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, «μία μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, είναι η φαρμακοβιομηχανία», παρουσιάζοντας τους όρους για το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης, στο ραδιόφωνο του Alpha την Τετάρτη (03/06/2020). «Η φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα είναι ένας από τους κλάδους που περιλαμβάνονται στο σχέδιο ανάκαμψης» των Βρυξελλών, επανέλαβε.

Η κυβέρνηση παράλληλα με το σχέδιο ανάκαμψης που θα καταθέσει στις Βρυξέλλες, μπορεί να προχωρήσει σε ανακατανομή των πόρων του προϋπολογισμού, ώστε να ενισχυθούν άμεσα τα νοσοκομεία, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ο αναγκαίος ρόλος της οποίας αναδείχτηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η διάγνωση, το φάρμακο, τα αναλώσιμα και όλοι οι τομείς οι οποίοι εξασφαλίζουν ομαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα υγείας. Κρίσιμες είναι οι μόνιμες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, όπως άλλωστε έχει δεσμευθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι «οι έκτακτες προσλήψεις θα πάρουν μόνιμα χαρακτηριστικά». Γιατί για να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ, εκτός από εξοπλισμό χρειάζονται και επαγγελματίες υγείας για να τις λειτουργήσουν.

Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, καθώς το διάστημα του καλοκαιριού είναι κρίσιμο, ώστε να αντέξουν οι δομές υγείας των νησιών σε περίπτωση κρουσμάτων αλλά παράλληλα να ενισχυθεί το σύστημα συνολικά, είτε σε ανθρώπινο δυναμικό είτε σε εξοπλισμό και προμήθειες, ώστε να είναι έτοιμο για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα COVID-19 τους επόμενους μήνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ