ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομική αρωγή σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον κορωνοϊό

Οικονομική αρωγή σε κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον κορωνοϊό
ΑΡΧΕΙΟ/EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Στη δέσμευση ποσού συνολικού ύψους 31 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των παραγωγών αιγών και προβάτων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό προχώρησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Μάκης Βορίδης, πρόκειται για απόφαση που εντάσσεται στο πλαίσιο της στοχευμένης και ουσιαστικής στήριξης που παρέχει το υπουργείο στους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Το σχέδιο της απόφασης έχει σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απ’ όπου αναμένεται και η έγκριση για να προχωρήσει μετά το υπουργείο σε εκταμίευση των χρημάτων.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα.

Διευκρινίζεται ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό των 31 εκατ. ευρώ έχει προβλεφθεί για την ενίσχυση 7,5 εκατομμυρίων αιγοπροβάτων.

Σε δήλωσή του ο υπουργός επισημαίνει τα εξής: «Επειτα από ενδελεχή έλεγχο και προκειμένου να εμπεριστατωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί ο πληγείς κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τον κορωνοϊό, δεσμεύσαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό το οποίο πρόκειται να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους μας για τη στήριξή τους. Το υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει σταδιακά όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί και να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για την κατανομή των ενισχύσεων θα λειτουργήσει ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου μέσα σε αυτή οι κτηνοτρόφοι θα συμπληρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία και θα υποβάλουν τα αναγκαία δικαιολογητικά προκειμένου να τους πιστωθεί το ποσό που δικαιούνται, με βάση, όπως προαναφέρθηκε, τον αριθμό των ζώων και την υποχρέωση παράδοσης γάλακτος. Για την απόφαση αυτή, ο υπουργός είχε κάνει εκτεταμένο διάλογο με τους αιγοπροβατοτρόφους προκειμένου να καταγράψει τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος στην περίοδο της πανδημίας.

Εξάλλου, ο Μάκης Βορίδης σε επίσκεψη που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες στην Κοζάνη έκανε γνωστή την πρόθεσή του να ενισχύσει με 3 εκατ. ευρώ και τα γουνοφόρα ζώα, στο πλαίσιο της στήριξης της παραγωγής της περιοχής που επλήγη από την πανδημία του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ