ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βρούτσης: Μείωση ανεργίας το Μάρτιο - Θετικό ισοζύγιο και αύξηση της πλήρους απασχόλησης

Βρούτσης: Μείωση ανεργίας το Μάρτιο - Θετικό ισοζύγιο και αύξηση της πλήρους απασχόλησης
INTIME NEWS / ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΟΣ

Ο υπουργός Εργασίας,Γιάννης Βρούτσης, παρουσίασε την Πέμπτη τα στατιστικά στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», βάσει των οποίων η ανεργία εμφανίζεται μειωμένη το Μάρτιο του 2020, ενώ και η εικόνα στην αγορά εργασίας δείχνει να οδηγείται σε εξομάλυνση, λόγω της σταδιακής αποκλιμάκωσης των εκτάκτων μέτρων προσωρινού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ», το ισοζύγιο τον μήνα Μάιο 2020 κατέγραψε αύξηση της μισθωτής απασχόλησης κατά 32.975 θέσεις εργασίας (Σχ. Ι). Παράλληλα, τον Μάιο του 2020 οι απολύσεις ήταν λιγότερες κατά 151.958 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα το 2019 που είχαν ανέλθει στις 218.240 θέσεις εργασίας.

Όπως είπε ο κ. Βρούτσης, το θετικό ισοζύγιο της «ΕΡΓΑΝΗ» για το μήνα Μάιο, μέσα στην ένταση της κρίσης, δείχνει ότι αποφύγαμε, μέχρι τώρα, το μεγάλο κύμα των απολύσεων. Παράλληλα, λαμβάνεται ως ένα ιδιαίτερα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα η αύξηση της πλήρους απασχόλησης στο 55,46% για το μήνα Μάιο του 2020 έναντι του 49,84% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό τον Μάιο του 2019.

Συγχρόνως, η δυναμική τάση ανάσχεσης της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019 συνεχίζεται σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ μηνός Μαρτίου 2020 όπου το ποσοστό ανεργίας ανήλθε στο 14,4% έναντι 18,1% του περσινού αντίστοιχου μήνα, μείωση ―3,7% (Σχ. ΙΙ). Το ποσοστό ανεργίας Μαρτίου 2020 είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το Ιανουάριο του 2011.

«Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι οι πολιτικές που ανέπτυξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον Ιούλιο του 2019, συνολικά σε επίπεδο οικονομίας και αγοράς εργασίας, ήταν αποτελεσματικές και προς την σωστή κατεύθυνση. Παρακολουθούμε συνεχώς την πορεία της αγοράς εργασίας, βρισκόμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις με σύγχρονες πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως κάνουμε τώρα με τον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”», σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Και κατέληξε: «Υπενθυμίζω ότι κοινός παρανομαστής όλων των πολιτικών μας, από την αρχή της κρίσης, είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας και ο στόχος αυτός επιτυγχάνεται μέχρι τώρα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ