ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Αντέχει» το εμπόριο Ελλάδας - Αιγύπτου παρά τον κορονωϊό

«Αντέχει» το εμπόριο Ελλάδας - Αιγύπτου παρά τον κορονωϊό

Με μικρές καθυστερήσεις στη μεταφορά των εμπορευμάτων συνεχίζεται το διμερές εμπόριο Ελλάδας - Αιγύπτου, παρά την πανδημία του κορωνοϊού, όπως αναφέρουν τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο.

Όπως αναφέρει στο CNN Greece, o επικεφαλής του Παντελής Γκάσιος, οι Αιγύπτιοι εισαγωγείς επισημαίνουν ότι οι Έλληνες εξαγωγείς είναι εξαιρετικά συνεπείς στην αποστολή και παράδοση των εμπορευμάτων τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αιγυπτιακής στατιστικής υπηρεσίας (CAPMAS), τα οποία είναι διαθέσιμα μέχρι στιγμής, μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2020, οι ελληνικές εξαγωγές προς Αίγυπτο εμφανίζονται ελαφρότατα μειωμένες κατά 6,1% σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2019 και ανέρχονται σε $96,03 εκατ. Οι δε αιγυπτιακές εξαγωγές προς Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,4% και ανέρχονται σε $101,78 εκατ.

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που αποτυπώνουν τον όγκο του διμερούς εμπορίου τη δεκαετία 2009- 2019. Έχουν αξιόλογη δυναμική, παρουσιάζοντας τετραπλασιασμό στον όγκο Σύμφωνα με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία 2019, η Αίγυπτος κατατάσσεται 12η μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας ποσοστό 2,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, ενώ από την άλλη πλευρά κατατάσσεται 19η μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Ελλάδας, με μερίδιο 1,5% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών.

Η συνέντευξη του επικεφαλής ΟΕΥ Καΐρου Παντελή Γκάσιου

- Σε ποιον τομέα αναπτύσσονται οι εμπορικές σχέσεις Ελλάδας - Αιγύπτου;
«Η διαχρονική πορεία των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεών μας με την Αίγυπτο την τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται από μια αξιόλογη δυναμική που παρουσιάζει διάρκεια και αντοχή παρά την αρνητική συγκυρία που έχουν βιώσει κατά το συγκεκριμένο διάστημα οι αντίστοιχες οικονομίες.

Ο εντυπωσιακός τετραπλασιασμός του όγκου του διμερούς εμπορίου τη 10ετία 2009-2019 και η αλματώδης άνοδος κατά το σκέλος των εξαγωγών μας, έχει εδραιώσει την Αίγυπτο ως μία εκ των σπουδαιότερων εξαγωγικών αγορών μας (12η το 2019). Από την ανάγνωση των στατιστικών στοιχείων των εξαγωγών μας προκύπτει, ωστόσο, διαχρονικά σαφής κυριαρχία των πετρελαιοειδών τα οποία καλύπτουν πάνω από τα 2/3 του συνόλου, παρά την αύξηση στα σημαντικότερα εξαγόμενα προς την χώρα ελληνικά προϊόντα. Συνεπώς αποτελεί μονόδρομο η στόχευση για διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου από τα υπόλοιπα προϊόντα μας με ταυτόχρονη διεύρυνση του φάσματός τους.

Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατά το 2019, που έφτασε τα €100,19 εκατ., παρουσίασε πλεόνασμα για την Ελλάδα, μειωμένο κατά 80,6% έναντι του 2018 (είχε ανέλθει σε €516,31 εκατ.). Κατά την ίδια ως άνω περίοδο, ο διμερής όγκος συναλλαγών εμφανίστηκε ελαφρότατα μειωμένος κατά 0,2%, στα €1,786 δισ., έναντι €1,789 δισ. το 2018».

- Ποιά είναι η πορεία τους τα τελευταία χρόνια;
«Κατά την περίοδο 2009-2019 ο όγκος του διμερούς εμπορίου κατέγραψε πολύ σημαντική αύξηση (τετραπλασιασμός, +300%) η οποία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και δευτερευόντως στη θετική πορεία των αιγυπτιακών εξαγωγών. Παρατηρείται επίσης, ότι η μεγαλύτερη άνοδος του ελληνο-αιγυπτιακού εμπορίου σημειώθηκε από το 2011 και εντεύθεν, όταν η μεν Ελλάδα εισέρχεται σε οικονομική ύφεση, η δε Αίγυπτος σε περίοδο ανακοπής του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι το 2018 καταγράφηκε ως έτος-ρεκόρ για το διμερή όγκο εμπορίου.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα προσωρινά στατιστικά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς Αίγυπτο κατά το 2019 ανήλθε σε €942,94 εκατ., έναντι €1,152 δισ. το 2018, με την εν λόγω μείωση να οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πτώση της αξίας και της ποσότητας των εξαγωγών κατεργασμένων λαδιών από πετρέλαιο. Σημειώνεται ότι παρά την υποχώρησή της έναντι του 2018, η αξία των ελληνικών εξαγωγών 2019 εμφανίστηκε ανώτερη της αντίστοιχης επίδοσης του 2017, που βρισκόταν στα €755,51 εκατ. Επισημαίνεται ότι το 2019, η αξία των μη πετρελαϊκών εξαγωγών της Ελλάδας προς την Αίγυπτο κατέγραψε ετήσια αύξηση 23,5%, ανερχόμενη σε €226,03 εκατ., έναντι €183,01 εκατ. το 2018. Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές εισαγωγές από την Αίγυπτο έφθασαν το 2019 τα €842,75 εκατ., αυξημένες κατά 32,5% έναντι του 2018, όταν είχαν ανέλθει σε €636,13 εκατ.

Σύμφωνα με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία 2019, η Αίγυπτος κατατάσσεται 12η μεταξύ των κυριότερων αποδεκτών εξαγωγών ελληνικών προϊόντων, απορροφώντας ποσοστό 2,8% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, ενώ από την άλλη πλευρά κατατάσσεται 19η μεταξύ των προμηθευτριών χωρών της Ελλάδας, με μερίδιο 1,5% επί των συνολικών ελληνικών εισαγωγών».

- Πώς έχει επηρεάσει η πανδημία του κορονοϊού τις εμπορικές σχέσεις;
«Τα στοιχεία της αιγυπτιακής στατιστικής υπηρεσίας (CAPMAS) που έχουμε προς το παρόν στη διάθεσή μας, δυστυχώς καλύπτουν μόνο το πρώτο δίμηνο του 2020, όπου οι ελληνικές εξαγωγές προς Αίγυπτο εμφανίζονται ελαφρότατα μειωμένες κατά 6,1% σε σύγκριση με το πρώτο δίμηνο του 2019, ανερχόμενες σε $96,03 εκατ., ενώ οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς Ελλάδα εμφανίζονται μειωμένες κατά 2,4% ανεχόμενες σε $101,78 εκατ. Από την πληροφόρηση που διαθέτουμε τόσο από ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, όσο και από εδώ εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων, το διμερές εμπόριο φαίνεται να συνεχίζεται σχεδόν κανονικά, με κάποιες καθυστερήσεις στις διαδικασίες εκτελωνισμού και ορισμένες δυσκολίες στην ολοκλήρωση εισαγωγικών διαδικασιών.

Η πλειονότητα των Αιγυπτίων εισαγωγέων με τους οποίους το Γραφείο μας βρίσκεται σε επαφή μας έχει επισημάνει ότι οι Έλληνες εξαγωγείς έχουν επιδείξει αξιοσημείωτη συνέπεια και συνέχεια στις αποστολές και παραδόσεις εμπορευμάτων προς την Αίγυπτο στην παρούσα δύσκολη περίοδο, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ελληνική παραγωγή συνεχίστηκε με αμείωτους ρυθμούς στη διάρκεια της έντασης της πανδημίας».

- Ποιές οι προοπτικές;
«Προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς την Αίγυπτο υπάρχουν πολλές και ισχυρές, δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της αιγυπτιακής αγοράς, της κομβικής της θέση για επανεξαγωγή σε χώρες της ευρύτερης περιοχής, καθώς και της ικανότητας πρόσβασης λόγω της ευμενούς διάθεσης των Αιγυπτίων έναντι των Ελλήνων. Η φύση και η διάρθρωση της κοινωνικοοικονομικής διαστρωμάτωσης στην Αίγυπτο, όπως και η μεσογειακή συγγένεια στις γευστικές προτιμήσεις (όσον αφορά τα τρόφιμα) επιτρέπει τη διείσδυση ελληνικών προϊόντων, τόσο καταναλωτικών (λ.χ. τρόφιμα) όσο και κεφαλαιουχικών αγαθών, αλλά και υπηρεσιών. Το ορθό μείγμα καλής τιμής, στοχευμένης διαφήμισης και μικρών προωθητικών δράσεων προς το αιγυπτιακό καταναλωτικό κοινό, θα βοηθήσουν τα ελληνικά καταναλωτικά προϊόντα να εδραιώσουν και επεκτείνουν την θέση τους στην αιγυπτιακή αγορά.

Ως κλάδους με ιδιαίτερες προοπτικές εμπορικών και γενικότερα επιχειρηματικών συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου καταγράφουμε τους ακόλουθους (σημ.: η καταγραφή δεν είναι εξαντλητική): ενέργεια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπηρεσίες & εξοπλισμός περιβαλλοντικής προστασίας, κατασκευές / δομικά υλικά, γεωργία, υγεία / ιατρικός εξοπλισμός / φαρμακοβιομηχανία, μεταφορές και logistics, διαλιμενική και ναυτιλιακή συνεργασία, τουρισμός, εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, εξαγωγές τροφίμων και ποτών, τηλεπικοινωνίες, διαχείριση υδάτων, υγρών και στερεών αποβλήτων, franchising, προσέλκυση αιγυπτιακών επενδύσεων στον ελληνικό κλάδο ακινήτων και τουριστικών ακινήτων».

-Ποιος τομέας της Αιγυπτιακής Οικονομίας πλήττεται περισσότερο από την πανδημία του κορονοϊού;
«Στους αιγυπτιακούς κλάδους οικονομικής δραστηριότητας που φαίνεται να έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία περιλαμβάνονται κυρίως ο τουρισμός, οι ξενοδοχειακές μονάδες και οι τουριστικές επιχειρήσεις, οι αερομεταφορές, τα καταστήματα αναψυχής (συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων), ενδεχομένως τα μικρότερα εμπορικά καταστήματα, τα συστήματα τροφοδοσίας της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics). Αναμένεται επίσης μείωση των εισερχόμενων μεταναστευτικών εμβασμάτων. Γενικά πάντως, η βιομηχανική και η εμπορική δραστηριότητα φαίνονται να εξελίσσονται σχεδόν κανονικά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ