ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρύθμιση χρεών κορωνοϊού: Στο μισό το επιτόκιο, ενδεχομένως και κάτω από 2,5%

Ρύθμιση χρεών κορωνοϊού: Στο μισό το επιτόκιο, ενδεχομένως και κάτω από 2,5%
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Επιτόκιο ίσως και χαμηλότερο του 2,5% θα προβλέπεται για τη ρύθμιση σε 12 ή 24 δόσεις των χρεών του κορωνοϊού προς την εφορία.

Σημειώνεται πως η πάγια ρύθμιση για την εξόφληση των οφειλών σε έως 12 μηνιαίες δόσεις προβλέπει επιτόκιο 4,5%.

Στο υπουργείο Οικονομικών τα κομπιουτεράκια έχουν πάρει φωτιά, με το Χρήστο Σταϊκούρακαι το επιτελείο του να αξιολογούν όλα τα δεδομένα, προκειμένου ένα σημαντικό ποσοστό των εργαζομένων και των επιχειρήσεων να πάρει ανάσα από τις νέες φορολογικές διευκολύνσεις.

Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ανακοίνωσε ευνοϊκές ρυθμίσεις για φόρους και εισφορές.

- Θέσπιση 12 άτοκων δόσεων ή 24 δόσεων με χαμηλό επιτόκιο για όλες τις φορολογικές οφειλές, φυσικών και νομικών προσώπων, από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο οι οποίες τελούν σε αναστολή.
- Εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 6 μηνιαίες δόσεις αντί για 5 μηνιαίες, που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
- Εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 3 διμηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα.
- Εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις σε 8 μηνιαίες δόσεις αντί για 6 μηνιαίες δόσεις, που ίσχυε μέχρι σήμερα. Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο, θέλοντας να δώσει κίνητρα για την εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, θεσπίζεται έκπτωση 2%.

Αναφορικά με τη μείωση της προκαταβολής φόρου, ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο σημείωσε πως υπάρχει μια εκκρεμότητα για το αν θα αξιοποιηθούν οι ΚΑΔ ή αν θα αξιοποιηθούν οι πλατφόρμες που έχουν δημιουργηθεί με τις μειώσεις των τζίρων.

Επεσήμανε πως θα υπάρξει μείωση στην προκαταβολή του φόρου.

Σχετικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή, έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της, κατά την οποία περίπου 52.000 επιχειρήσεις έλαβαν ένα σημαντικό ποσό.

Στη δεύτερη φάση θα ενταχθούν ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις.

Μάλιστα ο υπουργός εκτιμά πως μέχρι τις 7 Ιουλίου θα είναι εφικτή και η χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης.

Για τη χρηματοδότηση μέσω τραπεζικού συστήματος, υποστήριξε πως ο βηματισμός δεν είναι ο αντίστοιχος της ελληνικής πολιτείας και αυτό που επιδιώκουν είναι να υπάρχει ο αντίστοιχος βηματισμός από το τραπεζικό σύστημα.

«Θεωρούμε ότι το τραπεζικό σύστημα μέχρι το τέλος του έτους θα προσθέσει 15 δισ. στην πραγματική οικονομία», δήλωσε.

Αναφέρθηκε επίσης σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες και θα τεθεί προς συζήτηση τις επόμενες μέρες, που αφορά τις μικροπιστώσεις.

Πρόκειται για μηχανισμό ώστε η κάθε μικρή επιχείρηση που θέλει να χρηματοδοτηθεί μέχρι 25.000 ευρώ, να μπορέσει να έχει αντισυμβαλλόμενο που δεν θα είναι τράπεζα, αλλά ιδιώτης με εποπτεία από την τράπεζα της Ελλάδος προκειμένου να υπάρχει διαύγεια και άμεση χρηματοδότηση αυτής της επιχείρησης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ