ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δείτε πώς θα «τρέξει» η ρύθμιση οφειλών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού

Δείτε πώς θα «τρέξει» η ρύθμιση οφειλών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η επέλαση του κορωνοϊού και το lockdown δημιούργησαν μια νέα γενιά οφειλών προς την εφορία για εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις, επαγγελματίες, εργαζομένους και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι βλέπουν ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα.

Η έκτακτη ρύθμιση της εφορίας που ανακοινώθηκε επισήμως την Παρασκευή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προβλέπει την εξόφληση των φορολογικών υποχρεώσεων που γεννήθηκαν στην εποχή του κορωνοϊού σε 12 άτοκες ή 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις και αφορά σε όσους έχουν δικαίωμα να αναστείλουν μέχρι τον Οκτώβριο την πληρωμή φόρων και δόσεων ρυθμίσεων.

Αυτό σημαίνει ότι στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών θα μπορούν να υπαχθούν:

-Επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά με κρατική εντολή.

-Επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορωνοϊού και υπάγονται στη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ.

-Εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε προσωρινό καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή είναι δικαιούχοι της ειδικής αποζημίωσης.

-Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Το νέο σχέδιο ρύθμισης οφειλών που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να τρέξει το φθινόπωρο μόλις λήξει το καθεστώς αναστολής των φορολογικών υποχρεώσεων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται λόγω κορωνοϊού.

Σε ειδική πλατφόρμα που αναμένεται να ανοίξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων οι φορολογούμενοι των οποίων οι φορολογικές υποχρεώσεις έχουν ανασταλεί θα μπορούν να υποβάλουν αίτημα για να υπαχθούν στη νέα έκτακτη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές που «πάγωσαν» λόγω του κορωνοϊού είτε σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις είτε σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Η ρύθμιση θα αφορά όλες τις οφειλές, τακτικές (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.ά.) και έκτακτες (φόρος κληρονομίας), καθώς και τις δόσεις ρυθμίσεων η πληρωμή των οποίων έχει ανασταλεί.

Όσον αφορά στο ύψος του επιτοκίου για όσους επιλέξουν τη ρύθμιση των 24 δόσεων, εξετάζεται να είναι πολύ χαμηλό και να κινείται κάτω από το ετήσιο επιτόκιο που επιβάλλεται σήμερα με την πάγια ρύθμιση των 24-48 δόσεων.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ