ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης στο CNN Greece: Καθοριστικός μήνας ο Ιούλιος για τον τουρισμό

Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης στο CNN Greece: Καθοριστικός μήνας ο Ιούλιος για τον τουρισμό

Τον Αντώνη Ηλιόπουλο, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης, φιλοξένησε το δελτίο ειδήσεων του CNN Greece, o οποίος μίλησε για την επανεκκίνηση του τουρισμού, αφού σήμερα επαναλειτούργησαν αρκετά ξενοδοχεία της χώρας.

«Ήταν χαρά και τιμή μας που ο πρωθυπουργός έκανε την έναρξη της τουριστικής σεζόν από τη Σαντορίνη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ηλιόπουλος στο CNN NOW και την Αμαλία Κάτζου, ενώ συνέχισε λέγοντας «από σήμερα μπορούμε να υποδεχτούμε επισκέπτες, ωστόσο η σεζόν δεν ανοίγει σήμερα γιατί δεν έχουμε ακόμη μεγάλη κίνηση».

Σήμερα ανοίγει μόλις το 30% των ξενοδοχείων της Σαντορίνης αφού ακόμη ο αριθμός των επισκεπτών δεν είναι ακόμη μεγάλος. Σύμφωνα με τον Αντώνη Ηλιόπουλο η ουσιαστική ημερομηνία έναρξης των ξενοδοχείων της Σαντορίνης θα είναι η 1η Ιουλίου, οπότε και θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις από και προς το εξωτερικό.

«Υπάρχουν ακόμη χώρες που είναι μπλοκαρισμένες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία, γεγονός που αποτελεί για εμάς μεγάλο πρόβλημα, καθώς το 60% των ξενοδοχείων της Καλντέρας έχουν πελατεία από αυτές τις χώρες» υπογράμμισε ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Σαντορίνης.

Πολλά είναι τα ξενοδοχεία που θα ανοίξουν μετά την πρώτη μέρα του Ιουλίου, ενώ είναι πιθανόν κάποια να μην ανοίξουν φέτος.

«Θα επαναπροσδιορίσουμε αυτά τα δεδομένα μετά την 1η Ιουλίου, όπου θα γνωστοποιηθούν οι χώρες που θα ανοίξουν τα σύνορά τους από τις 15 ή 25 Ιουλίου και μετά» εξήγησε.

Καθοριστικός μήνας ο Ιούλιος

Η πληρότητα, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, δεν θα ξεπεράσει το 10 με 15%, ενώ τον Ιούλιο οι επιχειρηματίες αναμένουν τον διπλασιασμό του ποσοστού, δηλαδή το 30%.

«Ας μην ξεχνάμε ότι τον Ιούλιο είχαμε 90 και 95% πληρότητα στα ξενοδοχεία μας. Έντονη κινητικότητα αναμένουμε προς το τέλος Ιουλίου, αλλά δίνουμε το δικαίωμα ακύρωσης εάν οι συνθήκες δεν επιτρέψουν τη μετάβαση τους στη χώρα μας» και εξηγεί πως Αμερικανοί και Άγγλοι πελάτες έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για διακοπές στην Ελλάδα το καλοκαίρι, αλλά μέχρι στιγμής η χώρα μας δεν τους επιτρέπει την είσοδο.

Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους των ξενοδοχείων

Υπάρχουν δύο κατηγορίες εργαζομένων. Η πρώτη κατηγορία αφορά εκείνους που εργάζονται επί σειρά ετών στις επιχειρήσεις, ενώ η δεύτερη στους νέους εργαζόμενους.

«Υπάρχει η κατηγορία των εργαζομένων που είμαστε υποχρεωμένοι να τους επαναπροσλάβουμε με συλλογικό συμβάσεων και η κατηγορία των νέων εργαζομένων που δεν υποχρεούμεθα να τους προσλάβουμε ξανά. Για τους πρώτους έχει προβλεφθεί ότι θα πρέπει να τους προσλάβουμε από τις 15 Ιουνίου, από σήμερα δηλαδή, και να τους θέσουμε άμεσα σε αναστολή, μέχρι την ημερομηνία που θα ανοίξουμε τα ξενοδοχεία μας. Η έξοδος από την αναστολή θα γίνεται αναλογικά με την πληρότητα που έχει κάθε ξενοδοχείο. Για παράδειγμα, στο 20% της πληρότητας θα πρέπει να βγάζουμε το 1/3 των εργαζομένων, στο 50% τα 2/3 και στο 80% όλους. Στην περίπτωση μη λειτουργίας κάποιου ξενοδοχείου, όλοι οι εργαζόμενοι θα μείνουν σε αναστολή μέχρι τον Σεπτέμβριο. Οι εργαζόμενοι της δεύτερης κατηγορίας δικαιούνται να μπουν στο ταμείο ανεργίας για 3 μήνες και να πάρουν το επίδομα», όσο για τους εποχικούς εξήγησε ότι θα προσληφθούν και θα βγουν από την αναστολή ανάλογα με την πληρότητα των ξενοδοχείων, αλλά εν συνεχεία μπορούν να μπουν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ