ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα 534 ευρώ: Τι μπορείτε να κάνετε εάν δεν το λάβατε

Επίδομα 534 ευρώ: Τι μπορείτε να κάνετε εάν δεν το λάβατε
Photo by Markus Spiske on Unsplash

«Τα παράπονα στον εργοδότη σας»: με τον τρόπο αυτό απαντούν στελέχη του υπουργείου Εργασίας και της φορολογικής διοίκησης σε όσους δεν έλαβαν την υπουργείου Εργασίας ή την έλαβαν «ψαλιδισμένη».

Σημειώνεται πως τα 534 ευρώ καταβλήθηκαν το τελευταίο 48ωρο σε όσους εργαζόμενους ήταν σε αναστολή σύμβασης τον μήνα Μάιο.

Οι πληρωμές έγιναν σε μισθωτούς σε επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές όλο το Μάιο με κρατική εντολή, σε μισθωτούς σε επιχειρήσεις που επαναλειτούργησαν το Μάιο και σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.

Πολλοί εργαζόμενοι είχαν την αίσθηση ότι θα λάμβαναν ακέραια τα 534 ευρώ, ωστόσο αυτό δεν ίσχυσε, καθώς του καταβλήθηκαν ποσά ανάλογα με το χρόνο που ο εργοδότης τους δήλωσε πως τελούσαν σε αναστολή.

Έτσι, για 1 ημέρα αναστολής καταβλήθηκαν 17,8 ευρώ και για 30 ημέρες αναστολής 534 ευρώ.

Ωστόσο, υπάρχουν και εργαζόμενοι που δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ. Αυτό συνέβη διότι οι εργοδότες τους είτε δεν πρόλαβαν είτε αμέλησαν να υποβάλλουν υπεύθυνες δηλώσεις εντός των προκαθορισμένων προθεσμιών και έτσι οι εργαζόμενοί τους δεν έλαβαν την ειδική αποζημίωση για όσες ημέρες ήταν σε αναστολή.

Στελέχη της ΑΑΔΕ αναφέρουν πως σε αυτές τις περιπτώσεις οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συνεννοηθούν με τον εργοδότη της για να πληροφορηθούν από πότε δηλώθηκαν στην Εργάνη ότι τελούν σε αναστολή εργασίας.

Τα ίδια στελέχη ξεκαθαρίζουν πως μπορεί να γίνει ανάκληση µόνο εκ παραδρομής δήλωσης αναστολής σύμβασης εργαζόμενου µε ορθή επανάληψη και πως σε αναστολή μπορούσαν να τεθούν μόνον συμβάσεις εργασίας που ήταν ενεργές στις 21 Μαρτίου.

Ήτοι συβάσεις που συνομολογήθηκαν μετέπειτα, δεν δύνανται να τεθούν σε αναστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ