ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 16,2% η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο 2020 - Πώς την υπολόγισε η ΕΛΣΤΑΤ

Στο 16,2% η ανεργία στο πρώτο τρίμηνο 2020 - Πώς την υπολόγισε η ΕΛΣΤΑΤ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η ελληνική αγορά εργασίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 επηρεάστηκε μόνο μερικώς από τα μέτρα που ελήφθησαν για την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ο αριθμός των ανέργων στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2020 ανήλθε σε 745.093 άτομα. Το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 16,2%, έναντι 16,8% του προηγούμενου τριμήνου και 19,2% του αντίστοιχου τριμήνου του προηγούμενου έτους. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 5,3%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 17,9%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Η μείωση αυτή κατευθύνθηκε προς τους οικονομικά μη ενεργούς, καθώς λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού, αρκετά άτομα που αναζητούσαν εργασία δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν και επομένως, σύμφωνα με τους ορισμούς του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού, κατατάσσονται στους οικονομικά μη ενεργούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για την Έρευνα Εργατικού Δυναμικού στα Κράτη-Μέλη, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19), τα άτομα που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εξακολουθούν να θεωρούνται απασχολούμενοι, εφόσον η διάρκεια της αναστολής είναι μικρότερη από 3 μήνες ή αν λαμβάνουν περισσότερο από το 50% των αποδοχών τους.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με τον ορισμό για τον άνεργο και τον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, εάν ένα άτομο που δεν εργάζεται, δεν αναζητά ενεργά εργασία και δεν είναι διαθέσιμο να αναλάβει άμεσα εργασία, δεν κατατάσσεται στους ανέργους αλλά στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό.

Στο πρώτο τρίμηνο 20220 ο αριθμός των απασχολουμένων ανήλθε σε 3.852.615 άτομα. Το ποσοστό απασχόλησης μειώθηκε κατά 1,3%, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά 1,0%, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Οι οικονομικά μη ενεργοί κάτω των 75 ετών, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο 2020 σε 3.311.960 άτομα. Το ποσοστό των μη ενεργών αυξήθηκε κατά 2,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 2,4% σε σχέση με αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή ανέργων προς τους οικονομικά μη ενεργούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ