ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν αλλά δεν έχουν φτάσει στα χέρια μας

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: Τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν αλλά δεν έχουν φτάσει στα χέρια μας
https://www.eea.gr/

Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Γιάννης Τσακίρης, μίλησε στο CNN NOW και την Αμαλία Κάτζου, σχολιάζοντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης.

Στον αντίποδα με τα όσα δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας στο CNN Greece ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου υποστήριξε πως αν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είχαν λάβει τόσα χρήματα όσα αναφέρει η κυβέρνηση θα συγκαταλέγονταν στους πλουσίους ενώ έθεσε άμεσα το ερώτημα στον κ. Τσακίρη «πόσα από αυτά τα χρήματα έφτασαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις;».

Συνέχισε λέγοντας «έχουμε ζητήσει εδώ και 15 ημέρες σαν Επιμελητήριο να δώσει η κυβέρνηση στη δημοσιότητα, μέσω των τραπεζών, πόσοι είναι εκείνοι που έχουν πάρει δάνεια. Ο αριθμός αυτών των επιχειρηματιών είναι μικρός».

Μεταξύ άλλων ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου έκανε λόγο για τους πολλούς όρους που θέτει η τράπεζα στους επιχειρηματίες καθώς και για τις μεγάλες εγγυήσεις που ζητάει σχολιάζοντας ότι «στην πραγματικότητα τα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, αλλά δεν μπορούν και δεν έχουν φτάσει ποτέ στα χέρια των επιχειρήσεων».

Εκτιμούν πάνω από 250.000 νέους ανέργους

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη στιγμή που ο τζίρος είναι πεσμένος πάνω από 50% και δει στις τουριστικές περιοχές που φτάνει μέχρι και μείον 90%, τότε η εκτίμηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου είναι ότι τον Σεπτέμβρη θα έχουμε πάνω από 100.000 λουκέτα και πάνω από 250.000 νέους ανέργους.

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου το κόστος ενοικίου μπορεί να μπορεί να φτάνει και το 50% του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, έτσι θα η παράταση της μείωσης ενοικίου μέχρι τον Δεκέμβρη θα έδινε ανάσα στους ιδιοκτήτες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

«Εάν δεν βρεθούν μέτρα να στηρίξουν τους μικροϊδιοκτήτες θα έχουμε μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών, άρα παράλληλα με τη μείωση ενοικίου ζητάμε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, πολύ υψηλότερη από αυτή που μας δίνει η κυβέρνηση, μείωση των φόρων που αντιστοιχούν στις επιχειρήσεις, προκειμένου να υπάρξει μία ισορροπία» εξήγησε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ