ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιες μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα έχει εξιχνιάσει η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ποιες μεγάλες υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα έχει εξιχνιάσει η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Pixabay

Μπορεί η χθεσινή ανακοίνωση της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) για την επίτευξη συμφωνίας με τη Novartis για την εξωδικαστική διευθέτηση υποθέσεων διαφθοράς σε ξένα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να συγκέντρωσε τα φώτα της προσοχής, λόγω των πολιτικών διαστάσεων που έχει λάβει η υπόθεση στη χώρα μας, ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που η SEC προχωρεί σε μια τέτοια συμφωνία αναφορικά με πράξεις διαφθοράς που έχει συντελεστεί επί ελληνικού εδάφους.

Η Novartis συμφώνησε με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να καταβάλει περισσότερα από 345 εκατ. δολάρια για να κλείσει την υπόθεση, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σχετίζεται με τις παραβάσεις της Novartis Hellas.

Η Novartis παραδέχθηκε στις αμερικανικές αρχές – ως αποτέλεσμα του συμβιβασμού - πως μεταξύ 2012 και έως το 2015 ενεπλάκη σε ένα σχήμα με ανάρμοστες παροχές σε στελέχη υγειονομικών υπηρεσιών στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της Ελλάδος για να αποκτήσει πλεονέκτημα και να αυξήσει τις πωλήσεις του Lucentis στη χώρα. Ακόμη, αναγνώρισε πως από το 2009 έως το 2012, η Novartis Hellas διεξήγαγε μελέτες Φάσης 4 και επιδημιολογικές μελέτες που ήταν κατά κύριο λόγο σχεδιασμένες ώστε να αυξήσουν τις πωλήσεις των προϊόντων της στην Ελλάδα, κάτι που οδήγησε σε ανάρμοστες πληρωμές προς παρόχους υγείας. Επίσης, αποδέχθηκε πως υπήρξε κατάχρηση δραστηριοτήτων που παρουσιάζονταν ως νόμιμες εκπαιδευτικές και επιστημονικές δραστηριότητες, περιλαμβανομένου του franchise της Novartis Ophtha, ως δραστηριοτήτων διαφήμισης και προώθησης ή ως δαπάνες μάρκετινγκ και έξοδα πωλήσεων.

Όπως προαναφέρθηκε δεν είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχωρεί με μια εταιρεία σε εξωδικαστική διευθέτηση υποθέσεων διαφθοράς για υποθέσεις διαφθοράς στην Ελλάδα. Την τελευταία δεκαετία έχει γίνει για περισσότερες φορές. Οι πλέον χαρακτηριστικές, που αφορούν ξανά δωροδοκίες ιατρών, είναι οι εξής :

  • Τον Απρίλιο του 2011 η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήλθε σε συμφωνία με την JOHNSON & JOHNSON για εξωδικαστική διευθέτηση που περιλάμβανε πρόστιμο 70 εκατ. δολαρίων Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ απέδειξαν πως τουλάχιστον από το 1998 θυγατρικές της J&J όπως η DePuy Hellas S.A δωροδοκούσαν δ γιατρούς του δημοσίου στην Ελλάδα που επέλεγαν χειρουργικά εμφυτεύματα της J&J. Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, οι γιατροί που παρήγγειλαν ή συνταγογράφησαν προϊόντα J&J ανταμείφθηκαν με διάφορους τρόπους, όπως μετρητά και ταξίδια. Για την επίτευξη των δωροδοκίων χρησιμοποιήθηκαν διάφορα σχήματα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μαύρων χρημάτων, πλαστών συμβάσεων με γιατρούς και υπεράκτιων εταιρειών στο Isle of Man.
  • Τον Φεβρουάριο του 2012 η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επέβαλε προστιμο 22 εκατ. δολαρίων στην εταιρεία ιατροτεχνολογικών προϊόντων Smith & Nephew PLC για υπόθεση διαφθοράς που έλαβε χώρα στην Ελλάδα και σχετιζόταν με τις αμερικανικές και γερμανικές θυγατρικές της . Σύμφωνα με την έρευνα των αμερικανικών αρχών, οι εν λόγω θυγατρικές δωροδοκούσαν δημόσιους γιατρούς στην Ελλάδα με κεφάλαια που προέρχονταν από υπεράκτιες οντότητες, για περισσότερο από μια δεκαετία ώστε να κερδίζουν δουλειές. Η SEC υποστήριξε πως αυτές οι πρακτικές της Smith & Nephew PLC στην Ελλάδα έλαβαν χώρα μεταξύ 1997-2007.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ