ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ξεκίνημα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Νέο ξεκίνημα για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα

Μπροστά σε ένα μεγάλο βήμα βρίσκεται σήμερα η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Αφού ξεπεράστηκε η οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας και, δειλά αλλά με σταθερές κινήσεις, η χώρα άλλαζε σελίδα, «χτύπησε» η πανδημία. Το lockdown που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού επηρέασε σαφώς την κατάσταση, παρότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετώπισαν, σε γενικές γραμμές, με επιτυχία τις προκλήσεις που αναδείχθηκαν κατά την περίοδο της καραντίνας. Με την πρώτη φάση έξαρσης της ασθένειας να έχει πλέον ολοκληρωθεί, ο ιδιωτικός τομέας της χώρας μας βρίσκεται αντιμέτωπος με μια νέα μεγάλη πρόκληση: Το νέο ξεκίνημα στην «μετά – covid» εποχή.

Ο χαρακτηρισμός της εποχής ως «μετά – covid» δεν γίνεται μόνο για τυπικούς λόγους, αλλά αντίθετα, για πολύ ουσιαστικούς: Η νόσος covid-19 επηρέασε βαθιά την κοινωνία και τις ανθρώπινες συμπεριφορές, συντάραξε τα θεμέλια κλάδων όπως η Υγεία και δημιούργησε μια νέα πραγματικότητα για όλους. Το ευτύχημα για τη χώρα μας είναι πως όλες αυτές οι ξαφνικές και απότομες αλλαγές ενσωματώθηκαν με επιτυχία και όλη αυτή η περίοδος κατά την οποία ίσχυσαν τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας, θεωρείται πως είχε θετική έκβαση. Το γεγονός συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η ψυχολογία του κοινού στη χώρα μας, παρά τις αντιξοότητες, παρά τον φόβο που κυριάρχησε επί μακρόν στον ψυχισμό των πολιτών, να διατηρηθεί σε καλά επίπεδα – και αυτό, ειδικά στη συγκεκριμένη συγκυρία είναι σαφώς θετικό στοιχείο που πρέπει να επισημαίνεται. Επίσης, θετικός είναι ο απολογισμός της κρατικής αντίδρασης κατά την περίοδο της καραντίνας. Οι κινήσεις της Πολιτείας αποδείχθηκαν αποτελεσματικές, ενώ το διάστημα αυτό προχώρησαν δομικές αλλαγές στο κράτος με αλματώδεις ρυθμούς για τα συγκεκριμένα δεδομένα.

mellon0202

Επομένως, αυτή τη στιγμή, στο τέλος της πρώτης φάσης της πανδημίας για τη χώρα μας, έχουμε δύο αξιόλογα δεδομένα που μπορούν να συμβάλλουν θετικά στο νέο ξεκίνημα της επιχειρηματικότητας: Την ψυχολογία των πολιτών και την αναβάθμιση συγκεκριμένων υπηρεσιών από το κράτος. Αν και είναι σαφές, πως οι συνθήκες αυτές δεν μπορούν από μόνες τους να δημιουργήσουν κλίμα ανάπτυξης, είναι επίσης ξεκάθαρο πως, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και βάσει όσων συμβαίνουν παγκοσμίως, σε χώρες – υπερδυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, τότε δεν μπορεί παρά να αναγνωρισθεί πως είναι μια αισιόδοξη βάση για μια νέα αρχή.

Επιπλέον εφόδιο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να ανοίξουν και πάλι τα φτερά τους προς την ανάπτυξη είναι ο τρόπος που οι ίδιες διαχειρίστηκαν την πανδημία. Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην Ελλάδα προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς στα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια εργαζόμενων και πελατών, παράλληλα με την απρόσκοπτη συνέχεια της λειτουργίας τους – πολλές φορές πριν ακόμα τους ζητηθεί επισήμως. Αποκόμισαν έτσι πολύτιμη εμπειρία ως προς την αντιμετώπιση έκτακτων συνθηκών, παράλληλα με την τεχνογνωσία και τον εξοπλισμό για την ψηφιοποίηση της εργασίας και βέβαια την τηλεργασία. Οι επιχειρήσεις απέδειξαν πως μπορούν να λειτουργήσουν υπό αντίξοες συνθήκες, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ακόμα και με εργασία από απόσταση. Εξάλλου, πολλές επιχειρήσεις αναγνώρισαν ότι η περίοδος της «μάχης» με τον κορονοϊό ήταν ύψιστης σημασίας για την ίδια τη χώρα και ως τέτοια την αντιμετώπισαν, με γενναιόδωρες προσφορές και κινήσεις προς το κράτος και τους πολίτες.

mellon0203

Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα καλείται σήμερα, για μία ακόμα φορά, να κάνει μια σημαντική επανεκκίνηση, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε σχέση με την οικονομική κρίση. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό με τους καλύτερους δυνατούς όρους, ώστε να τελεσφορήσει ακόμα καλύτερα, πολύ συντομότερα.

epixeirein banner afieroma 30062020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ