ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε αναστολή λόγω κορωνοϊού το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο

Σε αναστολή λόγω κορωνοϊού το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο
ΙΝΤΙΜΕ

Ένα εμβληματικό έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο, έχει τεθεί σε αναστολή λόγω κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το πλήρες ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο ψηφίσθηκε με το πρώτο Μνημόνιο το 2010 χωρίς ποτέ να εφαρμοστεί. Στη συνέχεια εντάχθηκε σε μνημονιακό νόμο το 2015, κατόπιν στο ΕΣΠΑ προς χρηματοδότηση και σήμερα παραμένει σε φάση ανάπτυξης έχοντας ήδη δύο μεταθέσεις.

Το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο θα έπρεπε κανονικά να ήταν έτοιμο σε βάθος δωδεκαμήνου, κάτι που είχε προβλεφθεί στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ ήδη από το 2019. Ωστόσο, λόγω του κορωνοϊού η υλοποίηση του έργου έχει παγώσει.

Στο «e-περιουσιολόγιο» θα καταγράφεται η κάθε μορφής περιουσία των φυσικών και νομικών προσώπων ή οντοτήτων. Ενδεικτικά, θα δηλώνονται στοιχεία των οποίων η αξία είναι ευχερώς προσδιορίσιμη, όπως ακίνητα, οχήματα (τροχοφόρα, εναέρια ή σκάφη), μετρητά, επενδυτικός χρυσός, τραπεζικοί λογαριασμοί.

Ωστόσο, θα περιλαμβάνει και στοιχεία των οποίων η αξία προσδιορίζεται πιο δύσκολα, όπως μετοχές, εταιρικά μερίδια, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, αμοιβαία κεφάλαια, συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε μορφής, καθώς και κινητά μεγάλης αξίας, όπως έργα τέχνης, πολύτιμα αντικείμενα και λοιπά τιμαλφή.

Το περιουσιολόγιο να δομηθεί ως εργαλείο ελέγχου προσαύξησης περιουσίας κατά τη χρήση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, χωρίς να συνεπάγεται δηλωτικές υποχρεώσεις για τον φορολογούμενο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ