ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη Νομισματική Πολιτική 2019-2020 θα υποβάλει στην ελληνική Βουλή την επόμενη εβδομάδα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Η έκθεση θα ενσωματώνει τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για τα επίπεδα της ύφεσης το 2020, αλλά και μια σειρά από μακροοικονομικά δεδομένα.

Το βασικό συμπέρασμα της περυσινής έκθεσης ήταν πως «το οικονομικό κλίμα παραμένει θετικό, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας βελτιώνεται και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων αποκλιμακώνονται».

Εφέτος, το οικονομικό κλίμα έχει αλλάξει άρδην, ωστόσο λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ και της ΕΕ η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων είναι σε επίπεδα καλύτερα και από τα περυσινά.

Και στην εφετινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος θα περιγράφονται οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, καθώς και οι σημαντικοί κίνδυνοι και αβεβαιότητες που προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον, όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας λόγω του κορωνοϊού.

Στο ίδιο πλαίσιο η ΤτΕ αναμένεται να επαναλάβει πως δεδομένων των προκλήσεων και των κινδύνων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, προτεραιότητα την επόμενη περίοδο θα πρέπει να δοθεί σε πολιτικές, που έχουν ως στόχο τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα βιώσιμο, εξωστρεφές αναπτυξιακό πρότυπο, με κινητήρια δύναμη τις επενδύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ