ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει πιο δίκαιος και αναλογικός

Αλεξιάδης: Ο ΕΝΦΙΑ θα γίνει πιο δίκαιος και αναλογικός
O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παρεμβάσεις ώστε ο ΕΝΦΙΑ να γίνει πιο δίκαιος προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης μιλώντας στον Realfm.

Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να καταργηθεί πλήρως ο φόρος ανά τετραγωνικό και όλος ο φόρος να υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση την αξία.

«Με αφορμή τη μείωση των αντικειμενικών αξιών θα γίνουν παρεμβάσεις, ώστε να είναι πιο δίκαιος ο ΕΝΦΙΑ», ανέφερε ο κ. Αλεξιάδης απαντώντας για το πότε θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ.

Ερωτηθείς για το εάν οι νέες μειωμένες αντικειμενικές θα φέρουν μεγάλες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ απάντησε τα εξής: «Οι αντικειμενικές θα αλλάξουν εκ νέου και θα προσεγγίσουν τις εμπορικές. Ετοιμάζουμε τον καινούριο φόρο, τον καινούριο ΕΝΦΙΑ, που θα είναι ένας φόρος που θα φορολογεί την ακίνητη περιουσία πιο δίκαια και πιο αναλογικά».

Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναφέρει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας που ίσχυε έως το τέλος του 2013. Ο υπολογισμός του εν λόγω φόρου θα γίνει με βάση τις νέες μειωμένες αντικειμενικές αξίες, κάτι που σημαίνει πως η νέα κλίμακα υπολογισμού του φόρου θα έχει πολύ υψηλούς συντελεστές.

Σημειώνεται πως η Πανελληνιά Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) αντιδρά έντονα στις εν λόγω αλλαγές και ήδη σε συνεργασία με τα σωματεία Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης και Β.Α. Προαστίων Αθηνών, οργανώνουν συγκεντρώσεις των μελών τους με σκοπό τη διαμαρτυρία τους για τα νέα φορολογικά μέτρα.

Για τον σκοπό αυτό έχει προγραμματίσει ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, στο Χαλάνδρι στις 29 Φεβρουαρίου και στο Ηράκλειο Κρήτης στις 10 Μαρτίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι σαρωτικές αυξήσεις στη φορολογία μισθωμάτων, η μετατροπή του ΕΝΦΙΑ σε «δημευτικό» ΦΑΠ, οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι γονικές παροχές κλπ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ