ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κομισιόν: Ύφεση 8,7% στην ευρωζώνη το 2020, ανάκαμψη 6,1% το 2021

Κομισιόν: Ύφεση 8,7% στην ευρωζώνη το 2020, ανάκαμψη 6,1% το 2021
AP Photo/Francisco Seco

Ύφεση 8,7% θα καταγράψει εφέτος η ζώνη του ευρώ σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. Το δε 2021 αναμένεται να σημειωθεί ανάκαμψη 6,1%, υπό την υπόθεση πως δεν θα υπάρξει δεύτερο κύμα μολύνσεων που θα πυροδοτήσει νέους περιορισμούς. Η οικονομία της ΕΕ των 27 προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 8,3 % το 2020 και να σημειώσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης 5,8 % το 2021.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οικονομία της ΕΕ θα βιώσει εφέτος βαθιά ύφεση ιστορικών διαστάσεων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά την ταχεία και ολοκληρωμένη πολιτική αντίδραση τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε επίπεδο κρατών μελών.

«Η άρση των μέτρων εγκλεισμού προχωρά με πιο σταδιακό ρυθμό από ό,τι αναμενόταν στις εαρινές μας προβλέψεις και συνεπώς ο αντίκτυπος στην οικονομική δραστηριότητα το 2020 θα είναι σημαντικότερος από τον αναμενόμενο», αναφέρεται στη συγκεκριμένη έκθεση.

Ξεκαθαρίζεται ωστόσο πως οι κίνδυνοι που συνδέονται με αυτές τις προβλέψεις είναι εξαιρετικά υψηλοί και αφορούν κυρίως δυσμενέστερες εξελίξεις.

«Οι διαστάσεις και η διάρκεια της πανδημίας και, ενδεχομένως, τα απαραίτητα μελλοντικά μέτρα εγκλεισμού, παραμένουν κατ' ουσίαν άγνωστα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα μέτρα εγκλεισμού θα συνεχίσουν να χαλαρώνουν και δεν θα υπάρξει «δεύτερο κύμα» κρουσμάτων. Υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι να πληγεί η αγορά εργασίας πιο μακροπρόθεσμα από ό,τι αναμενόταν και να μετατραπούν οι δυσκολίες ρευστότητας θα μπορούσαν σε προβλήματα φερεγγυότητας για πολλές εταιρείες. Υπάρχουν κίνδυνοι για τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών και ο κίνδυνος να μην μπορέσουν τα κράτη μέλη να συντονίσουν επαρκώς τις απαντήσεις πολιτικής που δίνονται σε εθνικό επίπεδο. Η αδυναμία εξασφάλισης συμφωνίας για τη μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε χαμηλότερη ανάπτυξη, ιδίως για το Ηνωμένο Βασίλειο. Γενικότερα, οι προστατευτικές πολιτικές και η υπερβολική απομάκρυνση από τις παγκόσμιες αλυσίδες παραγωγής θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν αρνητικά το εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχουν επίσης πιθανότητες θετικών εξελίξεων, όπως η έγκαιρη διαθεσιμότητα εμβολίου κατά του κορωνοϊού», αναφέρεται στην έκθεση.

Η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πάντως πως η πρότασή της για το σχέδιο ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ «NextGenerationEU», δεν λαμβάνεται υπόψη στις παρούσες προβλέψεις, δεδομένου ότι δεν έχει ακόμη υπάρξει συμφωνία. Η συμφωνία επί της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκαταλέγεται συνεπώς και αυτή στις πιθανότητες θετικών εξελίξεων.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για μια Οικονομία στην Υπηρεσία των Ανθρώπων, δήλωσε: «Ο οικονομικός αντίκτυπος των μέτρων εγκλεισμού είναι μεγαλύτερος από τον αρχικά αναμενόμενο. Εξακολουθούμε να πλέουμε σε ταραγμένη θάλασσα και αντιμετωπίζουμε πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου σημαντικού κύματος κρουσμάτων. Αν μη τι άλλο, η πρόβλεψη αυτή μας δίνει μια ανάγλυφη εικόνα των λόγων για τους οποίους χρειαζόμαστε μια συμφωνία για το φιλόδοξο πακέτο ανάκαμψής μας, το NextGenerationEU, ώστε να βοηθήσουμε την οικονομία. Με το βλέμμα στραμμένο στο έτος που διανύουμε και στο επόμενο έτος, μπορούμε να αναμένουμε την ανάκαμψη, αλλά θα πρέπει να επαγρυπνούμε για τους διαφορετικούς ρυθμούς με τους οποίους θα έλθει η ανάκαμψη. Πρέπει να συνεχίσουμε να προστατεύουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις και να συντονίσουμε στενά τις πολιτικές μας σε επίπεδο ΕΕ για να βγούμε ισχυρότεροι και ενωμένοι».

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας, δήλωσε: «Ο κορωνοϊός έχει ήδη κοστίσει τη ζωή σε μισό εκατομμύριο και πλέον ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, αριθμός που εξακολουθεί να αυξάνεται καθημερινά — σε ορισμένα μέρη του κόσμου με ανησυχητικό ρυθμό. Αυτές οι προβλέψεις δείχνουν τις καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις αυτής της πανδημίας. Η πολιτική απάντηση, σε ολόκληρη την Ευρώπη, συνέβαλε στον μετριασμό των επιπτώσεων για τους πολίτες μας, ωστόσο οι αποκλίσεις, η ανισότητα και η ανασφάλεια αυξάνονται. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επιτευχθεί ταχεία συμφωνία επί του σχεδίου ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή, ώστε να εισρεύσει νέα εμπιστοσύνη και νέα χρηματοδότηση στις οικονομίες μας σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ