ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ύφεση μεταξύ 7,5% - 10,5% προβλέπει το ΙΟΒΕ για το 2020 - Το καλό και το κακό σενάριο

Ύφεση μεταξύ 7,5% - 10,5% προβλέπει το ΙΟΒΕ για το 2020 - Το καλό και το κακό σενάριο
Pixabay

Ύφεση μεταξύ 7,5% και 10,5% προβλέπει εφέτος για την Ελλάδα το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το οποίο αναθεώρησε επί τα χείρω τις αρχικές του εκτιμήσεις για ύφεση μεταξύ 5% - 10%.

Παρουσιάζοντας την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, ανέφερε πως βάση το αισιόδοξο σενάριο που προβλέπει ύφεση 7,5% ο αποπληθωρισμός θα κινηθεί στο 1,5-2% σε ετήσια βάσης, ήτοι η ονομαστική ύφεση θα είναι της τάξης 9-9,5%.

Σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο, το οποίο συμπεριλαμβάνει και το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερο κύμα της υγειονομικής κρίσης, η ύφεση θα αγγίξει το 10,5% με την ονομαστική να κινείται στα επίπεδα του 13-14%.

Σχετικά με το επόμενο έτος ο κ. Βέττας είπε πως δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα πως θα έχουμε ανάπτυξη. «Δεν έχουμε πει ότι αυτό που θα χάσεις το 2020 θα το κερδίσεις το 2021. Ελπίζεις ότι θα το κερδίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στο βασικό σενάριο το IOBE εκτιμά αύξηση της ανεργίας άνω του 19% το 2020, ενώ στο δυσμενές, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 20%.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ η αδυναμία και καθυστέρηση στη διαχείριση της προηγούμενης κρίσης για μια σχεδόν δεκαετία και ο εφησυχασμός πως απλώς μέσα από την διεθνή ανάκαμψη και μείωση του κόστους χρήματος θα λυθούν και τα δικά μας προβλήματα, μας έφεραν σε περισσότερο δύσκολη θέση στην αφετηρία της νέας πρόκλησης του κορωνοϊού.

Κατά το Ίδρυμα, η δυνατότητα ισχυρής ανάπτυξης υπάρχει, αλλά απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές στο πώς λειτουργεί το κράτος και το σύστημα παραγωγής στη χώρα. Ωστόσο, το ΙΟΒΕ ξεκαθαρίζει πως παρά τις πρωτοβουλίες σε επίπεδο ΕΕ δεν πρέπει να δημιουργείται η ψευδαίσθηση πως, στο βάθος πολλών μηνών, υπάρχει η δυνατότητα δημόσιας χρηματοδότησης χωρίς όρια και κόστος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ