ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Για ποιους μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου

Σταϊκούρας: Για ποιους μηδενίζεται η προκαταβολή φόρου
INTIME

Εκτεταμένες αναφορές στη διάταξη για τη μείωση ή και το μηδενισμό της προκαταβολής φόρου όσων πλήττονται από τον κορωνοϊό έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη τηλεόραση του MEGA.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταικούρας με τις προτεινόμενες διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή μειώνεται η προκαταβολή φόρου εισοδήματος φορολογικού έτους 2019 των νομικών προσώπων και οντοτήτων και των φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, ανάλογα με το εύρος της ποσοστιαίας μείωσης του κύκλου εργασιών ΦΠΑ του πρώτου εξαμήνου του 2020 έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019.

Ειδικά, το ποσό της προκαταβολής φόρου εισοδήματος μηδενίζεται για νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα ή φυσικό πρόσωπο που ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, το οποίο είναι υποκείμενο σε ΦΠΑ του τριτογενούς τομέα και κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019 πραγματοποίησε άνω του 50% του ετήσιου κύκλου εργασιών ΦΠΑ του ίδιου έτους ή εντάσσεται στους κλάδους των αεροπορικών ή ακτοπλοϊκών μεταφορών.

Ο υπουργός είπε πως υπάρχει ομαλή ροή υποβολής δηλώσεων της τάξης των 100.000 ημερησίως, αλλά άφησε ανοικτό ένα παράθυρο για παράταση των φορολογικών δηλώσεων αν αυτό χρειαστεί, ξεκαθαρίζοντάς πως αν υπάρξει παράταση θα μειωθούν οι δόσεις για τους φορολογούμενους.

Αναφορικά με τις μειώσεις φόρων είπε πως θα επανεξεταστούν τον Οκτώβριο εάν και εφόσον κλείσει η παρένθεση της υγειονομικής κρίσης και έως τότε θα ισχύουν οι εκπτώσεις φόρων έκτακτου χαρακτήρα.

Τέλος, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει σκέψη για την επαναφορά των 120 δόσεων, κάτι που δεν θέλουν οι θεσμοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ