ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις

Κέρδη για τα ελληνικά ομόλογα παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις
INTIME

Ανεπηρέαστη αφήνουν την ελληνική αγορά ομολόγων οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η ένταση στις σχέσεις ΕλλάδαςΤουρκίας με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να σημειώνουν την Πέμπτη αισθητή πτώση.

Το πενταετές ελληνικό ομόλογο σημειώνει απόδοση 0,283%, χαμηλότερη κατά 15,5% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το ελληνικό δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,05%, χαμηλότερη κατά 9,79% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο. Το spread, ήτοι η διαφορά μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στις 161 μονάδες βάσης. Το 15ετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,2%, χαμηλότερη κατά 5,56% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Η μεγάλη υποχώρηση των αποδόσεων αποδίδεται σε αγορές που κάνει η ΕΚΤ μέσω του προγράμματος πανδημίας (PEPP) ύψους 1,35 δισ. ευρώ. Αυτές οι αγορές ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας συμβάλλουν στη χαλάρωση της συνολικής κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, βοηθώντας έτσι να αντισταθμιστεί η προς τα κάτω μετατόπιση της προβλεπόμενης πορείας του πληθωρισμού λόγω της πανδημίας.

Κατά την ΕΚΤ οι αγορές θα συνεχίσουν να διενεργούνται με ευελιξία ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες.

Στο θετικό κλίμα στην ελληνική αγορά ομολόγων συμβάλουν και οι θετικές προβλέψεις της Citigroup για τα ελληνικά χρεόγραφα, η οποία σε ανάλυση της βλέπει σημαντική συρρίκνωση των spreads των ελληνικών ομολόγων εφέτος και το 2021. Ενδεικτικά ο οίκος εκτιμά πως το υπόλοιπο του 2020 καθώς και το επόμενο έτος οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών τίτλων θα συνεχίσουν να κινούνται χαμηλότερα από αυτές των ιταλικών.

Να σημειωθεί πως σήμερα το ιταλικό δεκαετές ομόλογο σημειώνει απόδοση 1,05% - ίδια με το ελληνικό δεκαετές- χαμηλότερη κατά 4,14% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο.

Βάσει της εκτίμησης της Citigroup η διαφορά απόδοσής μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου και του γερμανικού ομολόγου αναφοράς θα διακυμανθεί έως τις 190 μονάδες βάσης στο πρώτο τρίμηνο του 2021 για να μειωθεί στις 150 μονάδες βάσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ