ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο 1,6 δισ. ευρώ ανήλθε ο όγκος συναλλαγών στην ελληνική αγορά ομολόγων τον Ιούλιο

Στο 1,6 δισ. ευρώ ανήλθε ο όγκος συναλλαγών στην ελληνική αγορά ομολόγων τον Ιούλιο
AP Photo/Petros Giannakouris

Το 1,6 δισ. ευρώ άγγιξε ο όγκος συναλλαγών στην ελληνική αγορά ομολόγων τον Ιούλιο, με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει σχεδόν καθημερινά ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος Pandemic Emergency Purchase Programme (PPE) που έχει εισαγάγει για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο δίμηνο ΙανουαρίουΦεβρουαρίου 2020 οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων είχαν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενδεικτικό της μεγάλης όρεξης των επενδυτών για ελληνικά assets και της βεβαιότητας πως η Ελλάδα είναι σε ενάρετη πορεία.

Είναι ενδεικτικό πως το δεκαετές ομόλογο αναφοράς στις 2 Ιανουαρίου είχε απόδοση 1,48% και στις 21 Φεβρουαρίου βρέθηκε να καταγράφει απόδοση 0,919%.

Ωστόσο, όλα άλλαξαν μετά την έλευση του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Μέσα σε 26 ημέρες το δεκαετές ομόλογο βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων με αποτέλεσμα η απόδοση του από το 0,919% να εκτοξευθεί στο 4,069% στις 18 Μαρτίου 2020.

Παράλληλα, «πάγωσαν» και οι αγορές ελληνικών ομολόγων, καθώς κανένας δεν ήθελε να κρατάει στα χέρια του ομόλογα που δεν έφεραν την επενδυτική βαθμίδα.

Σε αυτό το κρίσιμο χρονικά σημείο η έναρξη του Pandemic Emergency Purchase Programme από την ΕΚΤ ήλθε να δώσει πολύτιμη στήριξη και να μειώσει τις αποδόσεις και τα spreads των ελληνικών ομολόγων.

Σήμερα το δεκαετές ομόλογο είναι στη ζώνη απόδοσης του 1,03%, ήτοι καταγράφει μεγαλύτερη απόδοση σε σχέση με τις 21 Φεβρουαρίου, αλλά έχει υποχωρήσει αισθητά σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Δευτερογενής Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) οι αθροιστικές συναλλαγές επί των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ήταν στο 1,27 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, στο 1,34 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο, στα 998 εκατ. ευρώ το Μάρτιο, στα 231 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, στα 784 εκατ. ευρώ τον Μάϊο, στο 1,7 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και στο 1,6 δισ. ευρώ περίπου τον Ιούλιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ