ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Νέο πρόγραμμα επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών

«Εξοικονομώ - Αυτονομώ»: Νέο πρόγραμμα επιδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών
Pixabay

Ανοικτό για όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών είναι το νέο πρόγραμμα επιδότησης δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση και αυτονόμηση των σπιτιών.

Το «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» που αποτελεί τη νέα εκδοχή του δημοφιλούς «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και προβλέπει υψηλότερες επιδοτήσεις έως και 85% αλλά και πιο χαλαρά εισοδηματικά κριτήρια. Αυτό δείχνει άλλωστε το γεγονός πως δικαίωμα υπαγωγής στο πρόγραμμα που θα ανοίξει από τις 2 Νοεμβρίου έχουν και οικογένειες με ετήσιο εισόδημα 120.000 ευρώ.

Το ανώτατο ύψος των συνολικών δαπανών που μπορεί να επιδοτηθεί είναι οι 50.000 ευρώ έναντι 25.000 ευρώ στα προηγούμενα προγράμματα. Δικαίωμα υποβολής αιτήσεων έχουν κι εκείνοι με παραπάνω από μία κατοικία. Για αυτές τις περιπτώσεις ο ανώτατος επιδοτούμενος προϋπολογισμός είναι οι 100.000 ευρώ.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση των ενισχύσεων είναι το σπίτι να αναβαθμιστεί κατά τουλάχιστον τρεις ενεργειακές κατηγορίες από τη Ζ ή την Η στη Β.

Πέραν των κλασικών οικοδομικών παρεμβάσεων που χρηματοδοτούνται, προστίθενται κι εκείνες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.

Ξεχωριστή κατηγορία του «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» είναι οι πολυκατοικίες. Προβλέπεται η επιχορήγηση και κοινόχρηστων ενεργειακών αναβαθμίσεων. Τα ποσοστά επιδότησης είναι 60% έως και 80% και ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός οι 80.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ