ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ στο CNN Greece: Από το 2021 οι φοροελαφρύνσεις, κλειδί ο ρυθμός ανάκαμψης

Αξιωματούχος ΥΠΟΙΚ στο CNN Greece: Από το 2021 οι φοροελαφρύνσεις, κλειδί ο ρυθμός ανάκαμψης
INTIME NEWS / ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από το 2021 και έπειτα και υπό την προϋπόθεση πως η οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά, θα τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για περαιτέρω φορελαφρύνσεις, σύμφωνα με αποκλειστικές δηλώσεις στο CNN Greece ανώτατου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, προτεραιότητα στο μέτωπο των πρόσθετων φοροελαφρύνσεων αποτελεί η περαιτέρω μείωση των εισφορών.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να επαναφέρει το συντομότερο δυνατό τη δημοσιονομική πολιτική σε τροχιά μόνιμων μειώσεων των φορολογικών βαρών. Σε αυτό το πλαίσιο, ειλημμένη είναι η απόφαση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τη μισθωτή εργασία και ειδικά την υψηλά αμειβόμενη.

Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα της μείωσης θα εξαρτηθεί από την πορεία πανδημίας και το μέγεθος της ύφεσης. Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι οι ασφαλιστικές εισφορές να μειωθούν συνολικά κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2023. Ήδη από την 1η Ιουνίου εφαρμόστηκε η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9% στη μισθωτή εργασία με όφελος για 1,5 εκατ. εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Στο μέτωπο των δημοσιονομικών ο ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε στο CNN Greece, πως τα έσοδα ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία καταδεικνύουν πως η Ελλάδα έχει καταφέρει να διατηρήσει δημοσιονομική ισορροπία, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό.

Ο αξιωματούχος χαρακτήρισε θετική τη δήλωση του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παρατείνει την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων της τουλάχιστον έως και το 2022, εξέφρασε.

«Εάν παραταθεί η αναστολή στους δημοσιονομικούς κανόνες και για το 2021, η Ελλάδα θα έχει ευελιξία να εφαρμόσει το σχέδιό της για νέες φοροελαφρύνσεις», τόνισε ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ.

Ο ίδιος παράγοντας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια νέα έξοδο στις αγορές, επισημαίνοντας πως αποτελεί «κλειδί» για τη χώρα να διατηρεί την επαφή της με τις αγορές και να συνεχίζεται η καλή εικόνα στις αγορές ομολόγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η σκέψη για έκδοση πενταετούς ομολόγου μέσα στο Σεπτέμβριο, δεδομένου πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται κοντά σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, λόγω των παρεμβάσεων της ΕΚΤ.

Στην ερώτηση του CNN Greece για αν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων για κλάδους που εξακολουθούν να πλήττονται από τον κορωνοϊό, ο αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ σημείωσε πως η κυβέρνηση παρακολουθεί την εξέλιξη της πανδημίας και τον αντίκτυπό της στην οικονομία και είναι έτοιμη να παρέμβει, όταν καταστεί ανάγκη.

«Ο λόγος που η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε εμπροσθοβαρώς τα μέτρα στήριξης είναι διότι έπρεπε να δει πως θα εξελιχθεί η πανδημία, πως θα κινηθεί η οικονομία και στη συνέχεια να αποφασίσει ποιοι κλάδοι χρειάζονται περαιτέρω στήριξη», δήλωσε ο παράγοντας του ΥΠΟΙΚ.

Στα 8,19 δισ. ευρώ εκτοξεύτηκε το πρωτογενές έλλειμμα

Εν τω μεταξύ έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11,651 δισ. ευρώ έναντι του στόχου για έλλειμμα 2,086 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, και ελλείμματος 1,868 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019, καταγράφουν τα στοιχεία, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου - Ιουλίου 2020 που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 8.199 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.166 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 1.763 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23.106 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.966 εκατ. ευρώ ή 17,7% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 185 εκατ. ευρώ περίπου (30 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο 2020, 49 εκατ. ευρώ για τον Μάιο 2020 και 106 εκατ. ευρώ περίπου για τον Ιούνιο 2020) στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι». Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ μετά την επίλυση του υφιστάμενου τεχνικού προβλήματος.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 25.940 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 4.479 εκατ. ευρώ ή 14,7% έναντι του στόχου.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 22.678 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.570 εκατ. ευρώ ή 13,6% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2020 που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας το οποίο κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Απριλίου 2020 και οι οποίες περιέχουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και λαμβανομένου υπόψη του ποσού των 185 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταχώριση εκκρεμεί, ως ανωτέρω, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά περίπου 42 εκατ. ευρώ, παρά την χρονική παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος, μέχρι τις 28 Αυγούστου.

Η ακριβής κατανομή μεταξύ των κατηγοριών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση του οριστικού δελτίου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2.835 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 488 εκατ. ευρώ από το στόχο (2.347 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 1.684 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 523 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Ειδικότερα, τον Ιούλιο 2020 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.110 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 1.063 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.683 εκατ. ευρώ, μειωμένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 984 εκατ. ευρώ.

Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.416 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 777 εκατ. ευρώ ή 15% έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας τα έσοδα από φόρους είναι μειωμένα για το μήνα Ιούλιο 2020 κατά 333 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην παράταση που δόθηκε μέχρι τις 28 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.

Οι επιστροφές εσόδων του Ιουλίου 2020 ανήλθαν σε 573 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 79 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου (494 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του ΠΔΕ ανήλθαν σε 37 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 173 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ