ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κορωνοϊός: Πλήρως εκτροχιασμένο εισπρακτικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων

Κορωνοϊός: Πλήρως εκτροχιασμένο εισπρακτικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων
INTIME

Υστέρηση άνω των 2 δισ. ευρώ σημειώνουν τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του 2020 που έχει ανατραπεί λόγω κορωνοϊού.

Αν και το ΤΑΙΠΕΔ αναθεώρησε τον εφετινό στόχο για έσοδα 2,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις σε μόλις 350 εκατ. ευρώ, ωστόσο ακόμη και το ποσό αυτό δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα εισπραχθεί.

Για εφέτος οι αποκρατικοποιήσεις που υπήρχε ελπίδα πως θα αποδώσουν εισπρακτικά ήταν το Ελληνικό και η Μαρίνα Αλίμου, αλλά οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώνονται.

Η επένδυση στο Ελληνικό κολλάει στο διαγωνισμό για το Intergrated Casino Resort (ICR) που είναι περιπλεγμένος σε δικαστικές εκκρεμότητες, που δεν δεν θα επιλυθούν πριν τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο, οπότε ορίστηκε (18/9) η συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣτΕ σχετικά με την αίτηση ακύρωσης της Hard Rock International έναντι της απόφασης που την έθεσε εκτός διαγωνισμού.

Αν η ανακήρυξη του οριστικού αναδόχου καθυστερήσει, τότε η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ και η καταβολή της πρώτης δόσης του τιμήματος ύψους 300 εκατ. ευρώ, δεν θα προλάβουν να γίνουν μέσα στο 2020.

Ως προς τη μεταβίβαση της Μαρίνας Αλίμου στην Ακτωρ Παραχωρήσεις, η σύμβαση παραχώρησης υπεγράφη τον Μάιο, ωστόσο η ανάδοχος έχει ζητήσει παράταση έξι μηνών, η οποία βάσει των συμβατικών προβλέψεων μπορεί να διενεργηθεί ως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Αιτία αποτελούν ορισμένες εκκρεμότητες εκ μέρους της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (κατεδαφίσεις κτισμάτων, ελλιπή πιστοποιητικά, αλλά και αυθαίρετες χρήσεις εντός της μαρίνας) που αν δεν επιλυθούν, ο επενδυτής δεν μπορεί να αναλάβει υπό την ευθύνη του τη διαχείριση και να ξεκινήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα. Λόγω των διαδικαστικών αυτών θεμάτων απομακρύνεται και η είσπραξη του τιμήματος των 57,5 εκατ. ευρώ που είχε υπολογίσει το ΤΑΙΠΕΔ για εφέτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ