ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών

Τι θα περιλαμβάνει το νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών
Φωτογραφία αρχείου Pixabay

Η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η επιβολή περιοριστικών μέτρων σε τουριστικούς προορισμούς, η επιδείνωση των συνθηκών σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας και το διαφαινόμενο δύσκολο φθινόπωρο έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση να εξετάζει ένα νέο πακέτο παρεμβάσεων για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι το πως θα χρηματοδοτηθεί το σχετικό πακέτο παρεμβάσεων, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα των 33 δισ. ευρώ δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο σύνολό τους και οι εισροές από τα φορολογικά έσοδα είναι ήδη 3 δισ. ευρώ πίσω από τον στόχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των νέων μέτρων θα είναι συγκρίσιμο με εκείνο των μέτρων που προηγήθηκαν και οι ανακοινώσεις πιθανότατα να γίνουν από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου βρίσκονται οι εξής παρεμβάσεις:

  • Παράταση της χρονικής διάρκειας αναστολής των συμβάσεων εργασίας με ταυτόχρονη καταβολή του ειδικού μηνιαίου επιδόματος των 534 ευρώ σε εργαζομένους, αυτοαπασχολουμένους και επαγγελματίες. Το σενάριο προβλέπει ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί και πέραν του Σεπτεμβρίου και θα διευρυνθεί σε όλους τους πληττόμενους κλάδους.
  • Τη μη επέκταση του μέτρου της μείωσης κατά 40% των ενοικίων για επαγγελματική και φοιτητική στέγη και για πρώτη κατοικία και την επιστροφή φόρου σε όσους ιδιοκτήτες δεχτούν να κάνουν οικειοθελείς μειώσεις μέχρι 40% και μέχρι 31.12.2020.
  • Παράταση έως το τέλος του έτους της επιδότησης μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για την εκ περιτροπής εργασία και περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών του προγράμματος ΣΥΝ - ΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Μονιμοποίηση προσωρινών μέτρων που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων που δοκιμάζονται από την πανδημία, όπως ο μειωμένος ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες.
  • Νέος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής με διευρυμένα κριτήρια και στόχευση επιχειρήσεις και επαγγελματίες με δραματική πτώση του τζίρου.
  • Η ένταξη οφειλών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία στην έκτακτη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων με έναρξη της καταβολής τους από την 1η Ιανουαρίου του 2021.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ