ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελαστικότερη εφεξής η Fed έναντι του πληθωρισμού για να τονωθεί η απασχόληση

Ελαστικότερη εφεξής η Fed έναντι του πληθωρισμού για να τονωθεί η απασχόληση
AP Photo/Andrew Harnik

Η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ανακοίνωσε ότι τροποποίησε την πολιτική της, αφήνοντας στο εξής τον πληθωρισμό να αυξάνεται για να επιτρέψει στην οικονομία να δημιουργήσει περισσότερες θέσεις εργασίας υπέρ περισσοτέρων εργαζομένων και νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα κυρίως.

Συγκεκριμένα, οι αλλαγές που επήλθαν στην πολιτική-πλαίσιο προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μείνει πάνω από τον στόχο του 2% "για κάποιο διάστημα" προτού η Fed προβεί σε ενέργειες αυξάνοντας τα επιτόκια, εξήγησε ο πρόεδρος του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος Τζερόμ Πάουελ σε ομιλία.

Η Fed είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει "το πλήρες σύνολο των εργαλείων της" για να στηρίξει την οικονομία, υπογράμμισε επίσης.

Η εκτίμηση των αγορών είναι ότι με τη νέα στρατηγική η Fed θα είναι σε θέση να κρατήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια για περισσότερο χρόνο. Αυτός είναι και ο λόγος που καταγράφηκε άμεσα μεγάλη πτώση στα επιτόκια του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου.

Η τελευταία μετατόπιση της πολιτικής οφείλεται σε «υποκείμενες αλλαγές» στην οικονομία της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της χαμηλότερης εκτιμώμενης οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και του συνεχούς χαμηλότερου πληθωρισμού.

Εκτός από την αλλαγή του πληθωρισμού, η Fed άλλαξε την προσέγγισή της όσον αφορά την απασχόληση με τρόπο που θα εστιάζει σε αυτούς που βρίσκονται στο χαμηλότερο άκρο του φάσματος εισοδήματος.

Η νέα διατύπωση για την απασχόληση αναφέρει ότι η προσέγγιση της κατάστασης των θέσεων εργασίας θα είναι ενήμερη για τις «εκτιμήσεις της Fed όσον αφορά τις ελλείψεις της απασχόλησης από το μέγιστο επίπεδό της». Η προηγούμενη έκφραση έκανε λόγο για «αποκλίσεις» από το μέγιστο επίπεδο.

Ενώ η αλλαγή φαίνεται να είναι θέμα διατύπωσης και λεξιλογίου, ο Πάουελ είπε ότι είναι σημαντική.

«Αυτή η αλλαγή αντικατοπτρίζει την εκτίμησή μας για τα οφέλη μιας ισχυρής αγοράς εργασίας, ιδιαίτερα για πολλούς με χαμηλό και μέτριο εισόδημα», είπε. «Αυτή η αλλαγή μπορεί να φαίνεται ανεπαίσθητη, αλλά αντανακλά την άποψή μας ότι μια ισχυρή αγορά εργασίας μπορεί να διατηρηθεί χωρίς να προκαλέσει ξέσπασμα πληθωρισμού».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ