ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όρια στις συναλλαγές με ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες φέρνει το νομοσχέδιο για το ξέπλυμα

Όρια στις συναλλαγές με ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες φέρνει το νομοσχέδιο για το ξέπλυμα
INTIME

Συγκεκριμένα όρια στις ηλεκτρονικές συναλλαγές με ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες που θα πρέπει να μπαίνουν στο «ραντάρ» των τραπεζών θέτει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Τροποποίηση του ν. 4557/2018 (Α’ 139) για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας » που τέθηκε χθες σε δημόσια διαβούλευση.

Δεδομένου ότι οι ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες είναι εύκολο να χρησιμοποιηθούν για ξέπλυμα χρήματος και ειδικά για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας η κυβέρνηση προχωρεί σε μείωση των ορίων και των μέγιστων ποσών κάτω από τα οποία οι υπόχρεες οντότητες, τράπεζες και άλλοι επιτρέπεται να μην εφαρμόζουν ορισμένα μέτρα δέουσας επιμέλειας προς τον πελάτη τα οποία προβλέπονται από την Οδηγία (ΕΕ) 2015/849.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου με βάση κατάλληλη αξιολόγηση που δείχνει ότι ο κίνδυνος είναι μικρός, τα υπόχρεα πρόσωπα μπορεί να μην εφαρμόζουν ορισμένα μέτρα δέουσας επιμέλειας ως προς τον πελάτη σε ό,τι αφορά το ηλεκτρονικό χρήμα, αν πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις ελαχιστοποίησης του κινδύνου:

- Το μέσο πληρωμής δεν διαθέτει δυνατότητα επαναφόρτισης ή έχει ανώτατο μηνιαίο όριο πράξεων 150 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ελλάδα.

- Το ανώτατο ποσό που αποθηκεύεται ηλεκτρονικά δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στην Ελλάδα.

- Το μέσο πληρωμής χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών.

- Το μέσο πληρωμής δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ανώνυμο ηλεκτρονικό χρήμα.

- Ο εκδότης παρακολουθεί επαρκώς τις συναλλαγές ή την επιχειρηματική σχέση, ώστε να είναι δυνατός ο εντοπισμός ασυνήθιστων ή ύποπτων συναλλαγών.

Το ίδιο άρθρο σημειώνει πως τα πιστωτικά ιδρύματα και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί που ενεργούν ως αποδέκτες καρτών πληρωμής δέχονται τις πληρωμές που πραγματοποιούνται με ανώνυμες προπληρωμένες κάρτες μόνο εφόσον αυτές έχουν εκδοθεί από υπόχρεα πρόσωπα με εγκατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ