ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικές εκπτώσεις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν σε εθελοντική μείωση μισθωμάτων

Φορολογικές εκπτώσεις για όσους ιδιοκτήτες ακινήτων προχωρούν σε εθελοντική μείωση μισθωμάτων
Unsplash

Μειωμένα κατά 40% θα είναι τα ενοίκια που θα πληρώσουν τον Σεπτέμβριο οι επιχειρήσεις σε εστίαση, τουρισμό, μεταφορές, πολιτισμό και αθλητισμό που πλήττονται από τον κορωνοϊό, την ίδια στιγμή που προωθείται η μείωση ενοικίων σε συμφωνία ιδιοκτήτη - ενοικιαστή, που θα συνοδεύεται με αποζημίωση του ιδιοκτήτη από το κράτος.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει επιβεβαιώσει την επέκταση των μειωμένων ενοικίων στους πέντε κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα από την πανδημία για έναν ακόμα μήνα, συνδυαστικά με τη δυνατότητα εθελοντικής μείωσης των μισθωμάτων από πλευράς ιδιοκτητών, με το κράτος να καλύπτει μέρος των χαμένων ενοικίων, συμψηφίζοντάς το με φόρους που πληρώνουν οι φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρονική περίοδος της εθελοντικής μείωσης των μισθωμάτων θα είναι συγκεκριμένη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, και αντίστοιχα συγκεκριμένη θα είναι και η περίοδος που το κράτος θα καλύψει τη ζημιά που θα υποστούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, συμψηφίζοντας μέρος της εισοδηματικής απώλειας με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η αποζημίωση από το κράτος προς τον ιδιοκτήτη θα φτάνει τουλάχιστον στο 30% της ζημιάς και θα συμψηφίζεται με φόρους (π.χ. ΕΝΦΙΑ) που πληρώνουν οι φορολογούμενοι, με εξαίρεση τις δόσεις ρυθμίσεων. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν τις επόμενες ημέρες, ενδεχομένως και από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, η ΑΑΔΕ δίνει νέα ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να κερδίσουν έκπτωση φόρου ίση με το 30% των ενοικίων που έχασαν από το υποχρεωτικό «κούρεμα» του 40%. Την Παρασκευή ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για την υποβολή των Δηλώσεων Covid από τους φορολογουμένους που εισπράττουν υποχρεωτικά μειωμένα ενοίκια και δεν πρόλαβαν να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ τα χαμένα ενοίκια.

Ειδικότερα, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα έως και τις 23 Σεπτεμβρίου να υποβάλουν αρχικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο για όσους δεν έχουν ακόμα υποβάλει αρχικές δηλώσεις και τροποποιητικές δηλώσεις για τους μήνες Μάρτιο έως και Αύγουστο.

Η παραπάνω προθεσμία ισχύει και για την τυχόν υποβολή των αρχικών ή τροποποιητικών Δηλώσεων Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας, οι οποίες πρέπει να υποβληθούν πριν από την υποβολή των Δηλώσεων Covid.

Η αποδοχή από τους μισθωτές των αρχικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Ιούνιο 2020 καθώς και των τροποποιητικών Δηλώσεων Covid για Μάρτιο έως και Αύγουστο 2020 μπορεί να πραγματοποιηθεί έως και την 1η Οκτωβρίου 2020

ΔΗΜΟΦΙΛΗ