ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Έχουν αρχίσει να εισρέουν οι πρώτοι πόροι από την Ευρώπη, αναμένονται και άλλοι

Σταϊκούρας: Έχουν αρχίσει να εισρέουν οι πρώτοι πόροι από την Ευρώπη, αναμένονται και άλλοι
(AP Photo/Yorgos Karahalis)

Έχουν ήδη αρχίσει να εισρέουν οι πρώτοι πόροι από την Ευρώπη μέσω του ΕΣΠΑ ενώ αναμένονται και αυτοί από το πρόγραμμα SURE, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η κυβέρνηση έχει δώσει περίπου 15 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια της πανδημίας ενώ έχει παράλληλα πετύχει το χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε οποιαδήποτε έκδοση ομολόγου.

Ειδική αναφορά έκανε και στις συντάξεις, διαμηνύοντας ότι τα αναδρομικά από τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων θα δοθούν εντός του 2020, το συντομότερο δυνατόν.

Διαβεβαίωσε δε, πως υπάρχουν πόροι για τα εμβόλια ενώ επιβεβαίωσε πως υπάρχουν και σχέδια για την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των Ενόπλων Δυνάμεων.

Για τα ενοίκια

Ερωτηθείς για τα ενοίκια, ο κ. Σταϊκούρας είπε πως επεκτείνεται η υποχρεωτική μείωση σε συγκεκριμένους κλάδους για ένα μήνα.

Θα συνεχίσει να ισχύει, επίσης, το κίνητρο για τους ιδιοκτήτες.

Παράλληλα, για την υλοποίηση των μέτρων που έχει πάρει η κυβέρνηση προβλέπεται αύξηση του τακτικού προϋπολογισμού κατά έξι δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται και η επέκταση αναστολής συμβάσεων εργασίας και για Οκτώβριο, καθώς και η επέκταση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε, επίσης, πως θα υπάρξει ειδική πρόνοια για τους εποχικούς υπαλλήλους.

«Αν κριθεί απαραίτητο θα πάρουμε πρόσθετα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά.

Αυτή την εβδομάδα έρχεται, όπως είπε, και μέτρο για την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ, που θα είναι διευρυμένη και πάνω από ένα δισ. ευρώ ενώ θα αφορά και περισσότερο κόσμο.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα ισχύσει, επίσης, και για επιχειρήσεις χωρίς ταμειακή μηχανή.

Ωστόσο, ο κ. Σταϊκούρας ξεκαθάρισε πως οι επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δόσεις φόρων

Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε και στις δόσεις των φόρων, υπογραμμίζοντας πως οι αναστολές και οι δόσεις θα ισχύσουν μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Εξήγησε δε, πως για τους πολίτες που δεν μπόρεσαν να είναι συνεπείς στην πληρωμή των δόσεων μέσα στην καραντίνα, αυτές οι δόσεις μεταφέρονται τον Απρίλιο του 2021.

Εξετάζεται, μάλιστα, πρόταση για τις 100 και 120 δόσεις για όσους έχασαν τη ρύθμιση λόγω του lockdown, όπως είπε ο υπουργός.

Από 1/1/2021 θα υπάρχουν μέτρα για τη ρύθμιση οφειλών.

«Πρέπει να ισορροπήσουμε και έπειτα από φόρους και δαπάνες να βοηθήσουμε την κοινωνία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ύφεση

H ρευστότητα της οικονομίας έχει την επιστρεπτέα προκαταβολή, έχει το ΤΕΠΙΧ και έχει και τον εγγυοδοτικό μηχανισμό.

«Άρα έχουν πέσει μέσω τραπεζικού συστήματος 3,5 δισ. και 2 δισ. από την επιστρεπτέα προκαταβολή» είπε επίσης ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα, αναμένεται μαζί με την επιστρεπτέα προκαταβολή 3 και συμπληρωματικό ΤΕΠΙΧ.

Αθροιστικά περίπου πρόκειται για 5 δισ. εκταμίευση πόρων.

«Η πιο βαθιά ύφεση μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο που έχει αντιμετωπίσει η χώρα», είπε ο υπουργός, ωστόσο τόνισε ότι σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση.

«Η ύφεση ήταν 15,2 το β τρίμηνο, όμως στις 4 χώρες του νότου η ύφεση ήταν πιο βαθιά από την Ελλάδα. Η ευρωπαϊκή επιτροπή αναθεώρησε τα στοιχειά για την ύφεση και τελικά υπολογίζεται γύρω στο 9%», υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ