ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δυσαρέσκεια Ντάισελμπλουμ για τους χειρισμούς Τόμσεν

Δυσαρέσκεια Ντάισελμπλουμ για τους χειρισμούς Τόμσεν
Eurokinissi (φωτογραφία αρχείου)

Ο Πολ Τομσεν δεν προκάλεσε με τους χειρισμούς του έντονη δυσαρέσκεια στην Ελλάδα αλλά αποτελεί «αγκάθι» και για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, σχετικά με τους χειρισμούς του στο ελληνικό ζήτημα και τις προτάσεις για μέτρα-σοκ τα επόμενα χρόνια.

Ο επικεφαλής του Eurogroup, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», τονίζει ότι «όταν βρίσκεται στη μέση μιας διαπραγμάτευσης κατά την οποία γίνονται προσπάθειες από όλες τις πλευρές για να καθοριστεί το ύψος των μέτρων που απαιτούνται από την Ελλάδα, δεν κρίνω σωστή τη δημοσιοποίηση εκτιμήσεων σε προσωπικό blog».

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επισημαίνει ότι παραξενεύτηκε με τις δηλώσεις αυτές, ωστόσο, αποφεύγει να προσδιορίσει το ύψος του δημοσιονομικού κενού που θα κληθεί να καλύψει η Ελλάδα το 2018.

«Αναμένω τις διαπιστώσεις των εκπροσώπων των δανειστών» είπε χαρακτηριστικά και, για ακόμη μια φορά, υπογράμμισε ότι το κεντρικό ζήτημα στην τρέχουσα αξιολόγηση είναι το συνταξιοδοτικό.

Χαρακτήρισε «σοβαρή» την πρόταση της κυβέρνησης, η οποία «φαίνεται να είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα» προσθέτοντας ότι «Τα επόμενα χρόνια μεταξύ 2016 και 2018 υπάρχουν δημοσιονομικά κενά, καθώς οι συνταξιοδοτικές δαπάνες θα πρέπει να συνεχίσουν να καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό».

O Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι χωρίς να υπάρξει συμφωνία για βιώσιμο συνταξιοδοτικό και χωρίς να διευθετηθούν τα δημοσιονομικά κενά δεν μπορεί να προχωρήσει η συζήτηση για την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ τη ίδιας εφημερίδας το ΔΝΤ αρνείται να επιστρέψει στην Αθήνα καθώς τοίχο βρήκαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να «περάσει» ελαφρύνσεις για το φορολογικό των αγροτών από τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου.

Όπως αναφέρει το Βήμα της Κυριακής "είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας υποσχόταν ελαφρύνσεις στους αγρότες το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε ότι οι ελαφρύνσεις αυτές είχαν ήδη απορριφθεί από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονταν στο υπουργείο Οικονομικών".

Διαβάστε επίσης:

Ένας "Ιπτάμενος Ολλανδός" που τον λένε Γερούν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ