ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2021

Eurogroup: Επέκταση της δημοσιονομικής ευελιξίας και το 2021
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Η αποτίμηση της βαθιάς ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού είναι κύριο θέμα στην ατζέντα του Eurogroup και του Ecofin σήμερα και αύριο στο Βερολίνο.

Στο σημερινό Eurogroup θα επιβεβαιωθεί ότι η χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων που ισχύει για φέτος εξαιτίας της πανδημίας θα διατηρηθεί και για το 2021. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει πως δεν θα υπάρχει λογοδοσία, καθώς σο θα πλησιάζει το κλείσιμο της παρένθεσης της υγειονομικής κρίσης τόσο θα αίρονται και τα μέτρα στήριξης που είχαν αποφασιστεί για την αντιμετώπισή της.

Στη βάση αυτή σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην ευρωζώνη, θα εξετάσουν τα μέτρα πολιτικής που έχουν ληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και θα ασχοληθούν με τις ανάγκες ανάκαμψης που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι οικονομίες μετά την κρίση του κορωνοϊού, με τη συζήτηση να επικεντρώνεται στην εθνική δημοσιονομική αντίδραση και στον δημοσιονομικό προσανατολισμό του 2021.

Ως προς την Ελλάδα η πανδημία του κορωνοϊού συνεπάγεται αρκετές αβεβαιότητες ακόμη για την πορεία της οικονομίας, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η ύφεση της ελληνικής οικονομίας στο τέλος του έτους θα κυμανθεί στο 8%.

Συνολικά η Ελλάδα θα λάβει μέτρα ύψους περίπου 24 δισ. ευρώ για να στηρίξει την πραγματική οικονομία από την πανδημία. Το λεπτομερές πακέτο των μέτρων και τις επιπλέον πρωτοβουλίες θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη.

Το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει 38,5 δισ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία μπορεί να αξιοποιήσει για τις παρεμβάσεις στήριξης. Μέρος των χρημάτων αυτών προέρχεται από φθηνό δανεισμό ( η έκδοση του δεκετούς ομολόγου είχε επιτόκιο 1,19% και τα έντοκα γραμμάτια ενός έτους επιτόκιο 0%).

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τον Οκτώβριο το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης στη βάση του οποίου θα λάβει τα χρήματα που της αναλογούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ