ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χουλιαράκης: Η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα

Χουλιαράκης: Η βιωσιμότητα του χρέους πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Τη θέση πως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει προτεραιότητα και πως δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε από το θετικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές, εξέφρασε σήμερα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, ο οποίος την περίοδο αυτή είναι senior fellow στο Harvard Kennedy School, επιχείρησε να ερμηνεύσει την ευφορία των αγορών εν μέσω πανδημίας.

Ο κ. Χουλιαράκης απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι αγορές είναι τόσο «χαλαρές» αυτήν την περίοδο, ανέφερε ότι στην Ευρώπη το κλειδί ήταν η αποφασιστική δράση της ΕΚΤ, κυρίως μέσω του προγράμματος επαναγοράς κρατικών και εταιρικών ομολόγων.

Ο κ. Χουλιαράκης εστίασε στις διαφορές στον τρόπο απόκρισης των χωρών στην πρόκληση της πανδημίας, τονίζοντας ότι συνολικά η αντίδραση ήταν θετική. Αναφέρθηκε δε στις ευρωπαϊκές πολιτικές σε συνδυασμό με τον μηχανισμό ανάκαμψης και οικοδόμησης της ανθεκτικότητας της ΕΕ και τόνισε ότι ο συντονισμός αυτών των πολιτικών ήταν που έδωσε το θετικό μήνυμα στις αγορές .

Πάντως τόνισε πως η αύξηση του δημοσίου χρέους εν μέσω κορωνοϊού μπορεί να φτάσει εφέτος στο 15-20% στην Ευρώπη και έως το 30% σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία το 25-30%.

Για την Ελλάδα είπε πως η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει προτεραιότητα και δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στο καλό κλίμα των αγορών, καθώς είναι πιθανό να αλλάξει, ειδικά για χώρες με τα χαρακτηριστικά της Ελλάδας. Τόνισε δε, τη σημασία της σώφρονος τρέχουσας δημοσιονομικής στάσης της Ελλάδας, του σημαντικού ρόλου του μηχανισμού ανάπτυξης και ανθεκτικότητας αλλά και στην ανάγκη η κυβέρνηση να στοχεύσει σε κλάδους που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ