ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»: Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου

Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ»: Οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου
INTIME NEWS/ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μερικές ημέρες ακόμη έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες με δάνεια όλων των κατηγοριών που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», με την κυβέρνηση ωστόσο, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, να εξετάζει το ενδεχόμενο μικρής παράτασης στην υποβολή αιτήσεων.

«Είναι σημαντικό να καλυφθούν όσο περισσότεροι γίνεται. Έχουμε προβλέψει δημοσιονομικό χώρο και για το 2020 και για το 2021. Είναι στις προθέσεις του υπουργείου να έχουμε όσο τον δυνατόν περισσότερους στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ» δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Το πρόγραμμα το οποίο σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τα νοικοκυριά τα οποία επλήγησαν από την πανδημία προσφέρει εννεάμηνη επιδότηση, η οποία καθορίζεται κλιμακωτά λαμβανομένων υπόψη αντικειμενικών κριτήριων, όπως τα εισοδήματα, το ύψος της περιουσίας, κινητής και ακίνητης.

Όπως δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης στη διάρκεια εκδήλωσης ενημέρωσης τους Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας, ήδη έχουν κάνει οριστικές αιτήσεις πάνω από 53.000 δανειολήπτες, ενώ στην πλατφόρμα έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες πάνω από 75.000 από την έναρξη του προγράμματος στις 3 Αυγούστου.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι έως το τέλος της προθεσμίας και με το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται ο τελικός αριθμός όσων υποβάλλουν αιτήσεις ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τις 140.000-150.000.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα που έλαβαν οικονομική ενίσχυση ή μειώθηκε το εισόδημά τους, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που έλαβαν οικονομική ενίσχυση ή μειώθηκαν τα έσοδά τους, εταίροι προσωπικών ή κεφαλαιουχικών εταιρειών των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί υποχρεωτικά ή/και έχουν λάβει ενίσχυση, άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι στους οποίους παρασχέθηκε οικονομική ενίσχυση, δικαιούχοι που έλαβαν ενίσχυση
με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, φυσικά πρόσωπα που εντάσσονται στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν μειωμένο μίσθωμα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι για τους ενδιαφερομένους να συναινέσουν στην άρση του φορολογικού και τραπεζικού τους απορρήτου.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ.

Οι πρώτες καταβολές της επιδότησης από το Δημόσιο προς τις τράπεζες εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν για εξυπηρετούμενα δάνεια εντός του Οκτωβρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ