ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Μαύρη Δευτέρα» στις ευρωαγορές – Βίαιη πτώση και στο Χ.Α.

«Μαύρη Δευτέρα» στις ευρωαγορές – Βίαιη πτώση και στο Χ.Α.
EPA/ ANDY RAIN

«Μαύρη Δευτέρα» για τα χρηματιστήρια, με το «ξεπούλημα» των μετοχών να είναι το μεγαλύτερο για το μήνα Σεπτέμβριο που έχει σημειωθεί εδώ και 18 χρόνια.

Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκα οι τραπεζικές μετοχές στο απόηχο της έρευνας, η οποία αποκάλυψε αστρονομικά ποσά σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος επί σειρά ετών στα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα του κόσμου.

Η έρευνα της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), η οποία πραγματοποιήθηκε από 108 διεθνή μέσα ενημέρωσης σε 88 χώρες, βασίζεται σε έγγραφα που διέρρευσαν, τα λεγόμενα «αναφορές ύποπτης δραστηριότητας» (SAR) προς το Δίκτυο Καταπολέμησης Οικονομικού Εγκλήματος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, FinCen, από τράπεζες σε όλο τον κόσμο.

Τα έγγραφα αφορούν συναλλαγές ύψους 2 τρισ. δολαρίων κατά την περίοδο 1999 - 2017. Η έρευνα εμπλέκει τις JPMorgan Chase, HSBC, Standard Chartered, Deutsche Bank και Bank of New York Mellon, που κατηγορούνται ότι συνέχισαν την διακίνηση κεφαλαίων υπόπτων ως εγκληματιών ακόμη και αφού κατηγορίες είχαν απαγγελθεί εναντίον τους ή είχαν καταδικασθεί για οικονομικά εγκλήματα.

Αρνητικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επέδρασσαν και οι ανησυχίες για την εξέλιξη της πανδημίας μετά τους νέους περιορισμούς στην Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το πτωτικό κλίμα εντάθηκε και από την είδηση πως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξετάζει ένα δεύτερο lockdown στη Βρετανία.

Στο μεταξύ σταμάτησαν ξανά οι δοκιμές για το εμβόλιο της AstraZeneca καθώς και δεύτερος συμμετέχων στις δοκιμές – και πάλι γυναίκα- εμφάνισε σοβαρή νευρολογική ασθένεια, με την εταιρεία ωστόσο να μην δίνει λεπτομέρειες για τη νόσο, κάτι που προκαλεί την ανησυχία των ειδικών.

Επιφυλακτική για την οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, εμφανίστηκε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, απαιτώντας «πολύ προσεκτική» αξιολόγηση των εισερχόμενων δεδομένων, συμπεριλαμβανομένης της εξέλιξης της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Η αβεβαιότητα του τρέχοντος περιβάλλοντος απαιτεί μία πολύ προσεκτική αξιολόγηση των εισερχόμενων πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στη συναλλαγματική ισοτιμία», επανέλαβε η Λαγκάρντ.

«Κρίνουμε ότι η οικονομία χρειάζεται ακόμη αυτή τη στήριξη για να συνεχιστεί και να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάκαμψη».

Οι παραπάνω αρνητικές εξελίξεις έβαψαν «κόκκινα» τα ταμπλό στην Ευρώπη. Στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 4,37% και προσγειώθηκε στις 12.542,44 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωση πτώση 3,74% στις 4.792,04 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 πραγματοποίησε «βουτιά» κατά 3,38% στις 5.804,29 μονάδες.

Βαριές απώλειες και για τα χρηματιστήρια του Νότου, με το δείκτη IBEX 35 στη Μαδρίτη να διολισθαίνει κατά 3,43% στις 6.692,40 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έχασε 3,75%. Ισχυρές πιέσεις και στο ελληνικό χρηματιστήριο με το Γενικό Δείκτη να προσγειώνεται στις 630 μονάδες με 4,295%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 6,25%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ