Ο Άνταμ Μπόιλερ στο CNN Greece: Ποιες επενδύσεις δρομολογούν στην Ελλάδα οι ΗΠΑ
Με τη φράση «παίζουμε επίθεση, όχι άμυνα» ο Άνταμ Μπόιλερ, ο διευθύνων σύμβουλος της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (Development Finance Corporation – DFC) δίνει στο CNN Greece το στίγμα του για τις επενδυτικές κινήσεις της αμερικανικής αναπτυξιακής τράπεζας στην Ελλάδα.
Ο Μπόιλερ χθες, Δευτέρα, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και επισκέφθηκε τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, συνοδευόμενος από τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, και τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση.
Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός αξιωματούχος αποκάλυψε στο CNN Greece πως, εκτός των Ναυπηγείων της Ελευσίνας και του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η DFC συζητά με την ελληνική κυβέρνηση έργα σχετικά με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ηλεκτροδότηση και εισαγωγές LNG, για τα οποία πέραν της ελληνικής πλευράς δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον και το Αμερικανικό Κογκρέσο.
Ο ίδιος εμφατικά ξεκαθαρίζει πως η επενδυτική εμπλοκή των ΗΠΑ στην Ελλάδα πέραν των οικονομικών ωφελειών συμβάλει στην ασφάλεια της χώρας μας.
Όπως χαρακτηριστικά λέει:
Στην Ελλάδα «παίζουμε επίθεση, όχι άμυνα» Οι λόγοι που είμαστε στην Ελλάδα είναι διότι: Πρώτον, είστε φίλοι μας. Δεύτερον, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα έχει την εθνική της κυριαρχίας και θα είναι ισχυρή ως ανεξάρτητη χώρα.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Άνταμ Μπόιλερ
Κύριε Μπόιλερ, η παρουσία της DFC στην Ελλάδα είναι καλοδεχούμενη από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς αποτυπώνει το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή. Ωστόσο, η γεωπολιτική οπτική δεν είναι η μοναδική παράμετρος για οποιαδήποτε επένδυση. Θα πρέπει και τα νούμερα να βγαίνουν, ήτοι θα πρέπει να υπάρχει και οικονομική λογική. Υπό αυτή την έννοια ποιες επενδύσεις σας στην Ελλάδα και πως, θα παράξουν προστιθέμενη αξία για τους Αμερικανούς φορολογούμενους;
Πριν απαντήσω στην ερώτηση σας θα επιθυμούσα να κάνω πρώτα μια περιγραφή της αποστολής της Διεθνούς Επιχείρησης Οικονομικής Ανάπτυξης. Η DFC είναι ένας νέος οργανισμός, καθώς ουσιαστικά συσταθήκαμε πέρυσι τον Οκτώβριο. Αθροιζομένων των αμερικανικών και διεθνών δραστηριοτήτων μας είμαστε ένας οργανισμός των 100 δισ. ευρώ. Μας αντιλαμβάνομαι σαν την Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Ένα από τα πράγματα που συμβαίνουν όταν πηγαίνω σε χώρες και συζητάμε για τις αμερικανικές επενδύσεις και ειδικά όταν ρωτάω γιατί δέχεστε επενδύσεις από μια άλλη χώρα ή από μια αυταρχική χώρα, τότε δέχομαι ως ανταπάντηση το σχόλιο «που είναι οι ΗΠΑ, που είναι η αμερικανική εναλλακτική επιλογή;» Η DFC είναι λοιπόν αυτή η εναλλακτική.
Είναι σημαντικό να ειπωθεί πως προ τριμήνου το αμερικανικό Κογκρέσο μας επέτρεψε να επενδύσουμε σε χώρες υψηλού εισοδήματος, εφόσον πρόκειται για επένδυση στον τομέα της ενέργειας. Το Κογκρέσο, και αυτό αφορά και τα δύο κόμματα, θεωρεί πως το να έχεις μια Ευρώπη και μια Ευρασία που είναι ενεργειακά ανεξάρτητη είναι πραγματικά σημαντικό.
Όταν λοιπόν κοιτάμε για επενδύσεις στην Ελλάδα, όπως σχολιάσατε, δύο είναι τα πράγματα που κοιτάμε. Πρώτον, κοιτάμε την εξωτερική πολιτική και την αναπτυξιακή πλευρά. Σαν σύμμαχος της Ελλάδος θέλουμε να είμαστε εκεί διότι θέλουμε να στηρίξουμε την Ελλάδα. Η προτεραιότητα μας στην εξωτερική πολιτική, δεν είναι η αμερικανική επιρροή στην Ελλάδα, αλλά η ενδυνάμωση της Ελλάδος μέσω ανταγωνιστικών, ανοικτών και διαφανών αγορών. Πιστεύουμε λοιπόν ότι εάν δημιουργηθούν ανταγωνιστικές και διαφανείς αγορές τότε θα έλθουν πολλές άμεσες ξένες επενδύσεις, η χώρα θα είναι πιο δυνατή και αυτό θα είναι για καλό. Το δεύτερο πράγμα που κοιτάμε είναι η αμερικανική στήριξη και ο αναπτυξιακός της αντίκτυπος στην Ελλάδα. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτήν την κρίση του κορωνοϊού και το να μπορέσουμε να στηρίξουμε ένα σύμμαχο μέσω των επενδύσεων και δημιουργώντας θέσεις εργασίας, κάτι που η Ελλάδα διακαώς έχει ανάγκη, είναι πράγματι σημαντικό.
Ένα τρίτο ζήτημα στο οποίο αναφερθήκατε είναι σχετικό με το πως προστατεύουμε τα χρήματα του Αμερικανού φορολογουμένου. Θεωρώ πως κάποιες από τις επενδύσεις που έχουμε δει, έχουν πάει πολύ καλά. Κοιτάμε αυτήν την περίοδο τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε συνεργασία με την ONEX, η οποία έχει να επιδείξει ένα καλό ιστορικό επιδόσεων στα ναυπηγεία. Ευρύτερα κοιτάμε πάντα για βιώσιμες επενδύσεις.
Ένα από τα πράγματα που μας εντυπωσίασε κατά τη συνάντηση μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό είναι το ότι η Ελλάδα κινείται στην κατεύθυνση του ανοίγματος της οικονομίας της προς μια ελεύθερη αγορά. Αυτό δημιουργεί το περιβάλλον ώστε ο κόσμος να βγάζει περισσότερα χρήματα και δημιουργεί ένα περιβάλλον που όλο περισσότεροι θέλουν να επενδύσουν.
Η Ελλάδα είναι μια χώρα της ευρωζώνης, κάτι που σημαίνει πως για συγκεκριμένα έργα στους τομείς των υποδομών, της ενέργειας και των μεταφορών μπορεί να λάβει χαμηλού κόστους χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία και τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Θεωρείτε πως το κόστος με το οποίο εσείς δανείζετε είναι αντίστοιχα ανταγωνιστικό, με το κόστος κεφαλαίων της ΕΕ;
Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν συναγωνιζόμαστε την ΕΕ, η οποία δύναται να είναι ένας εξαιρετικός εταίρος μας. Η ΕΕ είναι σύμμαχος των ΗΠΑ και υπό αυτή την έννοια δεν θεωρώ πως το ζήτημα είναι είτε αυτό, είτε το άλλο. Θα είμαι χαρούμενος να συνεργαστώ με χώρες της ΕΕ για να υποστηρίξω έργα στην Ελλάδα.
Η ερώτηση μου δεν έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό ΗΠΕ- ΕΕ, αλλά με το κόστος χρήματος.
Ειλικρινά, σε σχέση με την ΕΕ δεν γνωρίζω ποιο είναι το κόστος κεφαλαίου, αλλά γνωρίζω πως το δικό μας κόστος κεφαλαίου είναι πραγματικά χαμηλό, καθώς τα επιτόκια είναι πολύ χαμηλά. Εάν το κόστος κεφαλαίου της ΕΕ είναι παρόμοιο τότε θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ πως οι ΗΠΑ ενσωματώνουν και άλλες πτυχές πέραν από την τιμή ή το κόστος δανεισμού. Αυτές είναι οι ιδιωτικές αμερικανικές επιχειρήσεις , η ασφάλεια που συνεπάγεται η εμπλοκή των ΗΠΑ και το πως προσελκύουμε άλλους επενδυτές. Δεν μας αντιλαμβάνομαι λοιπόν ως έναν καθαρά χρηματοοικονομικό επενδυτή.
Από την αρχή του καλοκαιριού, όταν και έγινε γνωστή η συμμετοχή σας στην επένδυση των ναυπηγείων με την ΟΝΕΧ, πολλοί αναλυτές ερμήνευσαν αυτή τη συμμέτοχή σας ως απάντηση στην επιθετικές επενδύσεις που έχουμε στην Ελλάδα από Κινέζους και Ρώσους. Είναι αυτή η ερμηνεία σωστή; Η παρουσία σας στην Ελλάδα αποσκοπεί στο να διατηρήσει την ισορροπία;
Κοιτάζοντας την επενδυτική μας στρατηγική μπορώ να σας πω πως επικεντρωνόμαστε λιγότερο στο τι κάνουν οι άλλοι και περισσότερο στο τί κάνουμε εμείς. Η θέση μου είναι πως προφανώς πρέπει να ξέρεις τι κάνουν οι άλλοι, αλλά να επικεντρώνεσαι στην στρατηγική σου. Παίζουμε επίθεση, όχι άμυνα. Οι λόγοι που είμαστε στην Ελλάδα είναι διότι: Πρώτον, είστε φίλοι μας. Δεύτερον, θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα έχει την εθνική της κυριαρχίας και θα είναι ισχυρή ως ανεξάρτητη χώρα. Υπό αυτή την οπτική οποιαδήποτε επιρροή από ξένες χώρες πρέπει να εκλείψει. Δεν μας αρέσει αυτό. Θέλουμε η Ελλάδα να είναι σε ισχυρή θέση και να στέκεται στα πόδια της. Και να απολαμβάνει μεταξύ άλλων ενεργειακή ανεξαρτησία. Τέλος, θεωρώ πως οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις που έχουν συντελεστεί το τελευταίο χρόνο υπό την παρούσα διακυβέρνηση είναι ισχυρές και θετικές για το μέλλον της Ελλάδος.
Εκτός από τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στα οποία γνωρίζουμε ότι είστε πρόθυμοί να επενδύσετε, υπάρχουν άλλα projects που σας ενδιαφέρουν;
Στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό συζητήσαμε κάποια έργα σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ηλεκτροδότηση και περαιτέρω εισαγωγές υγροποιημένου αερίου (LNG). Αυτό που είπα στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς που μετείχαν στη συνάντηση είναι πως μας αρέσει να επικεντρωνόμαστε και να μετέχουμε σε πολλαπλά projects. Αν και κοιτάμε τα προαναφερόμενα δύο έργα, είμαστε ανοικτοί στο να επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιο επενδύσεων μας στην Ελλάδα.
Ως μέρος της επενδυτικής σας στρατηγικής, αποτελεί προϋπόθεση να μετέχει στην επένδυση σας και αμερικανικών συμφερόντων επιχείρηση;
Όχι. Αν και γενικά προτιμούμε τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών, από τη στιγμή που έχουμε μετατραπεί σε μια διεθνή επιχείρηση οικονομικής ανάπτυξης, θέλουμε να υποστηρίζουμε όποια εταιρεία είναι σε καλύτερη θέση για να φέρει εις πέρας το εκάστοτε έργο. Έτσι, λοιπόν δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι μια εταιρεία που εδρεύει στις ΗΠΑ. Υπάρχουν projects για τα οποία οι αμερικανικές επιχειρήσεις δεν πλειοδοτούν ή δεν ενδιαφέρονται. Ως αμερικανική τράπεζα θέλω να υποστηρίζω τις επιχειρήσεις με έδρα τις ΗΠΑ, αλλά δεν έχουμε κάποιους περιορισμούς, όταν για το έργο δεν ενδιαφέρονται αμερικανικές εταιρείες.
Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα, κάποιο έργο στο ορατό μέλλον που μπορείτε να ανακοινώσετε;
Πιστεύω πως πιθανότατά θα δείτε κάποιες ανακοινώσεις για ένα έργο στο τομέα της ενέργειας τον επόμενο μήνα ή λίγο παραπάνω, με τη συμμετοχή της Ελλάδος και άλλων κρατών. Είναι σε προκαταρκτικό στάδιο.
Καταλήγοντάς, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Είχατε ζητήσει να γίνει νομικός και οικονομικός έλεγχος (due-diligence). Έχει ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος;
Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αλλά προχωράμε πολύ γρήγορα. Η ομάδα μου μου έχει παρουσιάσει τον Οκτώβριο ως το μήνα ολοκλήρωσης, οπότε θα πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα. Ότι έχω ακούσει ως τώρα είναι θετικό. Προφανώς πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία και να είμαστε βέβαιοι πως όλα είναι εντάξει, αλλά μέχρι τώρα όλα βαίνουν καλώς.