ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καθυστερήσεις στο μηχανισμό πρόβλεψης των μηναίων αναγκών ρευστότητας των δημοσίων φορέων

Καθυστερήσεις στο μηχανισμό πρόβλεψης των μηναίων αναγκών ρευστότητας των δημοσίων φορέων
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καθυστερήσεις καταγράφονται στη δημιουργία του ειδικού μηχανισμού πρόβλεψης των αναγκών ρευστότητάς των φορέων της γενικής κυβέρνησης, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού έθεσε προσκόμματα στο έργο.

Όπως αναφέρεται στην έβδομη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυβέρνηση έπρεπε έως τα μέσα του 2020 να έχει ενεργοποιήσει τον εν λόγω μηχανισμό πρόβλεψης της ρευστότητας, ως μέρος του Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου και του Συστήματος Λογαριασμών Θησαυροφυλακίου.

Το βασικό ζητούμενο είναι οι φορείς του Δημοσίου να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιες θα είναι οι ανάγκες ρευστότητάς τους σε μηνιαία βάση και έτσι να γίνεται η βέλτιστη αξιοποίηση των διαθεσίμων τους Δημοσίου.

Το εν λόγω project υπέστη καθυστερήσεις λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και ο ορίζοντας υλοποίησής του θα επανεκτιμηθεί στην επόμενη αξιολόγηση των θεσμών το Νοέμβριο.

Οι θεσμοί σημειώνουν στην έκθεσή τους πως τα αποτελέσματα του πιλοτικού έργου πρόβλεψης των αναγκών ρευστότητας είναι ενθαρρυντικά, καθώς οι προβλέψεις των οντοτήτων που έχουν συμπεριληφθεί στο έργο πληρούν τα αναμενόμενα πρότυπα ποιότητας.

Πρόοδος είχε σημειωθεί τον Ιούνιο, όταν 20 από τους 25 φορείς υπέβαλαν στο υπουργείο Οικονομικών τις εκτιμήσεις τους για τις ανάγκες τους σε μετρητά. Ωστόσο, στα τέλη Αυγούστου, μόνο τα 2/3 των φορέων μπόρεσαν να στείλουν τις εκτιμήσεις τους για τις ανάγκες τους σε μετρητά σε μηνιαία βάση.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση των θεσμών, το υπουργείο Οικονομικών υιοθέτησε ένα σύνολο ενεργειών για να διασφαλίσει ότι και οι λοιποί φορείς θα είναι σε θέση να αναφέρουν από τον Σεπτέμβριο τις ανάγκες τους σε μετρητά σε μηνιαία βάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ