ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενημέρωση των τραπεζών για την πρόταση της ΤτΕ για την «bad bank»

Ενημέρωση των τραπεζών για την πρόταση της ΤτΕ για την «bad bank»
INTIME/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών η πρότασή του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα για την οριστική εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου από τα κόκκινα δάνεια.

Το σχέδιο της ΤτΕ για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΜΕΔ) που κατατέθηκε χθες στην Κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία μιας νέου τύπου «bad bank».

Συγκεκριμένα, η πρόταση στηρίζεται σε μια Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) στην οποία θα μεταφερθούν σε εθελοντική βάση, αρχικά στη λογιστική τους αξία, τα ΜΕΔ που θα περισσέψουν μετά την εφαρμογή του σχεδίου «Ηρακλής» στις τράπεζες και αυτά που θα δημιουργηθούν από την πανδημία. Τα τελευταία εκτιμώνται με τα σημερινά δεδομένα στα επίπεδα των 8-10 δισ. ευρώ.

Δηλαδή με το προτεινόμενο εργαλείο θα καθαρίσουν κόκκινα δάνεια 40-45 δισ. ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει σταδιακή απορρόφηση των ζημιών των τραπεζών σε ικανό βάθος χρόνου, ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα ενεργοποιείται όταν παρουσιάζονται ζημιές.

Επίσης η Εταιρεία Διαχείρισης Ενεργητικού θα χρησιμοποιήσει την υποδομή των servicers που έχει ήδη δημιουργηθεί.

Σημαντικό για την Τράπεζα της Ελλάδος είναι και το γεγονός πως με το συγκεκριμένο εργαλείο επιλύεται το πρόβλημα του ποσοστού της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) στα συνολικά εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, το οποίο είναι πιθανό μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος κύκλου μείωσης των κόκκινων δανείων, με τη χρήση του σχήματος κρατικών εγγυήσεων «Ηρακλής», να ξεπεράσει σε ορισμένους ομίλους ακόμα και το 75%.

Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του σχεδίου που προτείνει η Τράπεζα της Ελλάδος προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης και την προώθησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξασφάλιση της απαραίτητης έγκρισης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Κάτι που όμως δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς το σχέδιο της «bad bank» προσκρούει στην κοινοτική οδηγία 2014/15, γνωστή ως BRRD (Bank Recovery and Resolution Directive).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ